PécsONE

Hírek hangja

A korán kelőket épp úgy, mint a délutáni csúcsforgalomban autózókat a napi- és pécsi hírekkel elkíséri egy hang. Incze Annamária délelőtt tízig fél óránként, utána óránként olvassa a pécsieknek és a régió hallgatóinak a híreket.

Mióta rádiózol?

Több mint húsz éve, 1996 szeptembere óta. Szekszárdi lány vagyok, és főiskolás koromban úgy alakult, kellett valami munkát találnom. Akkoriban kerestek Szekszárdon új hangokat a rádióba, jelentkeztem, és ahogy ezt a szűkebb környezetem megjósolta, fel is vettek. De nagyon hamar nem munka, hanem szerelem lett belőle. Először gyakornokként kezdtem, később már híreket olvastam, majd átültettek a műsorvezetői székbe, mert éppen szabadságon vagy betegállományban volt egy kolléga, utána már nemcsak olvastam, de szerkesztőként írtam is a híreket. Most itt a Rádió 1-nél vezető hírszerkesztő vagyok, és összefogom a műsorvezetők munkáját. Van ennek valami fejlődési íve…

Hogy kerültél a pécsi Rádió 1-hez?

Amikor Szekszárdon megszűnt a stúdió, a Rádió 1 a pécsi stúdióba hívott, és éltem a lehetőséggel. Most már öt éve élek Pécsett.

Hogy érzed magad a városban?

Kifejezetten jól. Igaz, először meg kellett szoknom a nagyvárosi létet, hogy nem ismerős arcok jönnek mindig szembe az utcán. De nagyon szeretem a várost, különösen imádom a történelmi belvárost régi épületeivel, hangulatával. Ráadásul itt kaptam vissza egy unokatestvéremet, akivel mindenféle családi okok miatt úgy alakult, hogy harminc éve nem tudtunk egymásról. Hallott a rádióban, kiderült, hogy itt él, és megkeresett. Nagyon jó érzés volt!

Hogyan dolgozol? Mi határozza meg a napi munkádat? Honnan tájékozódsz, illetve honnan kapod a híranyagokat?

Alapvetően szeretek tájékozott és jól értesült lenni, megérteni és átlátni az összefüggéseket. Ezért sok irányból tájékozódom, gyakran külföldi hírportálokról, ahol sokszor egy-egy aktualitás hamarabb megjelenik. De alapvetően mi csinálni szeretnénk a híreket. Az a cél, hogy tőlünk olyan híreket halljanak a hallgatók, ami máshol még nem jelent meg, vagy ami kifejezetten Pécshez és a rádióhoz kötődik, hiszen „a Rádió 1 Pécsről szól”! Ha például küldenek nekünk egy meghívót, vagy akár csak információt valamely pécsi eseményről, akkor arról hírt adunk, vagy kifejezetten utánamegyünk.

A hallgatókkal van valamilyen kapcsolatod? Hiszen a hírszerkesztés kevesebb interaktivitásra ad lehetőséget…

Szó sincs róla! Nagyon sokszor megkeresnek a hallgatók egy-egy városi eseménnyel (sportverseny, színjátszó csoport előadása, rajzverseny stb.), amelyekben személyesen érintettek, hogy tudunk-e erről tájékoztatást adni. És persze, hogy tudunk! Tehát igenis van kapcsolatom a hallgatókkal, igaz, nem az a fajta, mint a fiúknak, akik műsort vezetnek, de tulajdonképpen napi szinten a hallgatók is szerkesztik a híreket. Ettől igazán pécsi ez a rádió!

Újdonság, hogy a Rádió1 Budapest hangjai is megszólalnak reggel és este…

Igen, megérkeztek a sztárok is Pécsre! Itt és a teljes adáskörzetünkben reggel Sebestyén Balázsékkal kezdjük a napot, és a nagyon népszerű esti Cooky Show is hallható már, de ez a hírekre nincs hatással. Ettől függetlenül a hírek az én hangomon, vagy Ragoncsa Rita hangján szólnak, és a szempontok nem változtak.

Amikor nem rádiózol, mit csinálsz?

Diplomám szerint angol szakos tanár vagyok, a rádiózás mellett késő délután, illetve este nyelvtanfolyamokon tanítok, elsősorban felnőtteket. Sok szabadidőm nem marad tehát, hiszen a stúdióban naponta 4.45-kor kezdek. De nagyon nagy előnye ennek a városnak a színház, és ezt igyekszem kihasználni. Szinte minden műfajt szeretek benne, és alapvetően nyitott vagyok az újszerű színházi formákra is. A szabadságom alatt pedig utazom. Nagy vágyam, hogy a tengerentúlra is eljussak, de eddig még nem sikerült. Viszont Európán belül szinte minden országban jártam. Fiatalabb koromban bejártam egy-egy országot, manapság inkább a városokat szeretem jobban megismerni. Ezen kívül szeretek főzni, hétvégén, ha van időm, a receptek között kutakodok, és ami megtetszik, kipróbálom.

Vannak kedvenc séfjeid, trendjeid a konyhában?

Nincsenek. A recepteket is gyakran szeretem átformálni a saját képemre. Hétvégén általában nem dolgozom, és akkor kísérletezgetek. A hús a kedvenc alapanyagom, mert azt végtelenül lehet variálni. A másik nagy kedvencem pedig a gomba, amely nemcsak sokféle, de az ízvilága is – ezt kevesen tudják – nagyon változatos. A fűszerezésben inkább a hagyományos ízeket szeretem, legyen az a magyar konyha vagy például az olasz. Az olasz konyhának az igazi házias változatát volt alkalmam ellesni, amikor cserediákként Szardínián voltam egy családnál. Ott nagyon sok olyan ételt kóstoltam meg, amelyek az átlagos olasz éttermekben, „a Pizza/Pasta vonalon” biztosan nem találhatók.

Van kedvenc városod?

Igen, Róma, bármelyik évszakban. Az építészete, a történelmi belvárosa, a hangulata, a múlt és jelen együtt élése mindig magával ragad.

Ha nem rádióznál, mit csinálnál?

Talán többet tanítanék, vagy ha lenne olyan állás, ahol fizetnek azért, hogy utazgassak, akkor azt. De el sem tudom képzelni rádió nélkül az életemet.

Fekete Vali

Ezeket olvasta már?