PécsONE

Új korszak hajnalán

2017 elején kezdődött a kaposvári Csiky Gergely Színház felújítása. A munkálatok alatt ideiglenes játszóhelyen, az Együd Árpád Művelődési Központban folytatja a munkát a társulat, ahol legalább másfél évig vendégeskednek. Az évad vége felé az eddigi tapasztalatokról és az új évad terveiről Fülöp Péter igazgató nyilatkozott a PécsONE-nak.

Az elmúlt évad nagyobb részét már az ideiglenes játszóhelyükön töltötték. Hogy sikerült alkalmazkodni az új helyhez?

Az év elején kezdtünk játszani a kaposvári Agórában. Még van egy-két hét az évadból, de azt tudom mondani, hogy minden nehézségével együtt sikeres évadot zárunk. Negyven százalékkal kisebb a nézőterünk, ezért vannak olyan darabok, amelyekre már hetekkel az előadást megelőzően nem lehetett jegyet kapni. Folyamatosan telt házak előtt játszottunk. Azok a nézőink, akik kitartottak mellettünk, biztosan nem bánták meg.

Hogy halad a színház rekonstrukciója? Tartható az átadásra eredetileg tervezett időpont?

Az új színház átadására elvileg 2018 negyedik negyedévére kerül sor az ütemterv szerint. Jelenleg még a bontási munkálatok zajlanak. A kivitelező a tervek szerint halad. Hétről hétre részt veszünk mi is az építkezés koordinációin. Azt hiszem, minden adott ahhoz – mind a szakértelem, mind a kapacitás –, hogy jól haladjon az építkezés.

A kockázatosabb munkálatok majd akkor következnek, amikor az épületnek a hátsó részét teljesen lebontjuk, és elkészül a munkagödör. Ha ott sikerül a talajvizet, ami nem kis gondot jelent, megfelelően kezelni, akkor azt gondolom, tartható lesz a negyedik negyedévi átadás. Természetesen a technikai átadás nem jelenti azt, hogy attól kezdve már újra tudunk nyitni, hiszen a magas minőségű, kor-szerű technikáknak még próbaüzemet kell biztosítani, illetve vissza kell költöztetni azokat az eszközöket, amelyeket most használunk az előadásainkhoz. Tehát egy év múlva ilyenkor fogjuk pontosabban tudni, hogy mikor lesz a díszbemutató az új Csiky Gergely Színházban.

A következő évad programját elnézve, az ideiglenes játszóhely ellenére nagyon széles palettán mozog a repertoár.

Igen, ha úgy tetszik, előre menekülünk. Annak ellenére, hogy nem a megszokott körülmények között dolgozunk, szélesítjük a kínálatot, hogy az ideiglenes játszóhelyen is el tudjuk érni a nézőszám növekedését. Az a célunk, hogy legyen egy fiatalosabb, pezsgő és egy szélesebb közönséghez szóló műsor, amely ugyanakkor természetszerűleg megőrzi azokat a régi kaposvári hagyományokat, amelyekre büszkék vagyunk. Természetesen olyan már biztos nem lesz a színház, mint abban az időszakban, amikor a színház az első fénykorát élte. De hiszünk abban, hogy a következő évad munkája hasonlóan fényes időszakot tud megalapozni.

A színház műsorterve azt érzékelteti, hogy egyfajta családi színházként kívánnak működni, hiszen a legkisebbektől az idősebb generációig mindenkit igyekszik megszólítani ez a széles kínálat.

Valóban. A csecsemőszínházi produkciókkal is kísérletezünk, amelyek ebben a régióban még nem megszokottak. Noha az is igaz, hogy kétévente otthont adunk a Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Bien-nálénak, ahol már találkozhattak a nézők ilyen jellegű előadásokkal.

Úgy gondoljuk, már egészen kis kortól kezdve fontos, hogy találkozzanak a nézők a színházzal, hiszen felnőttkorukban akkor válhat belőlük a mi közönségünk, visszatérő bérletes, ha ilyen típusú élményeket szereznek. De ugyanígy fontos számunkra, hogy az idősebb, operettet kedvelő nézőinknek is kínáljunk egy olyan speciális bérletet, mint az operettbérlet, amely házhoz hozza számukra az Operett Színház népszerű produkcióit.

Hogy alakították ezt a műsortervet?

Az előző év decemberében művészeti tanácsadóként Bozsik Yvette-t kértem fel a színház művészeti koncepciójának kialakítására. A következő évad műsorterve az ő munkáját dicséri. Ő kérte fel a rendezőket, akikkel közösen tervezték meg a színház jövő évi műsorát. Elsősorban anyagi természetű kérdésekben én is része voltam a döntésnek.

Mire fókuszálnak a jövő évad előkészítésében és megvalósításában?

Fontos szempontunk, hogy elsősorban a társulat tagjaira építsük a műsortervünket, és minden darabot igyekszünk egyenlő módon kezelni és hirdetni. De kétségtelenül újdonság lesz a Kaposvári Egyetemmel koprodukcióban létrejövő szórakoztató komédia, a Chioggiai csetepaté bemutatása, amelyet egy teljes színészosztály közreműködésével szeretnénk színpadra állítani. Az egyik főszerepre megnyertük Eperjes Károlyt, aki ennek az osztálynak a vezető tanára.

A másik, ami kétségtelenül a figyelmünk középpontjában áll, az a költözés miatt bekövetkezett bérlővesztés kompenzálása, vagyis az a cél, hogy a korábbi nézőszámokat elérjük. Szeretnénk, ha a 2017/18-as évadban minél többen töltenének nálunk egy-egy tartalmas és szórakoztató estét. Néhány év múlva pedig arról szeretnénk beszámolni, hogy újra nagy korszaka van ennek a legendás színháznak.

Ezeket olvasta már?