PécsONE

Biobor

Az ökológiai termelés villányi úttörőinek számító Susann Hanauer és Ralf Wassmann mindössze két hektáron gazdálkodnak, de a kis méret lehetővé teszi, hogy minden munkát saját maguk végezzenek a szőlőben, pincében. Éppen ezért nem is nagyon szeretnének növekedni. Közben nemcsak termesztéssel, de már tanácsadással is foglalkoznak: egyedülálló, biodinamikus mintagazdaságként működnek Villányban.

Pályafutásom közel húsz éve alatt számtalan borfajtával találkoztam, rengeteg borásszal, boremberrel ismerkedhettem meg, akik a legkülönbözőbb szemlélettel, teóriával közeledtek a borkészítéshez. Egyvalami mindegyikben közös volt, a törekvés, hogy a lehető legközelebb jussanak a bor szellemiségéhez. Ez alapvetően három tényezőben ragadható meg: a szőlő karakterében, a borász személyiségében, és abban, ahogy az adott tájegység, szakszóval terroir megjelenik a borban. Nem véletlen, hogy a haladó gondolkodású borászok egyik legfontosabb hitvallása a környezetvédelem, a borvidék és a bolygó megóvása. A borászatok egyre nagyobb arányban a természethű, azaz az ökológiai gazdálkodás felé fordulnak, és kezdenek átállni az organikus, más szóval bio művelésre, mely által egyedibb, tipikus terroir (környezetspecifikus) borokat tudnak létrehozni.

Bioborokkal közvetlenül először a kétezres évek elején találkoztam. Bár érzékszervi különbséget nem véltem felfedezni, és a bio fogalommal se nagyon tudtam mit kezdeni, de kétségtelen, volt egyfajta jó energiája, pozitív „kisugárzása” azoknak a palackoknak. Nagy vevőbázist sajnos mégsem tudtam kialakítani, bármennyire is hittem benne.

Teltek-múltak az évek és egyre jobban beszűrődött a tudatos táplálkozás, az egészséges életmód a hétköznapjainkba, szinte a mindennapok része lett a bio vagy organikus élelmiszerek keresése és vásárlása. Biotojás, biozöldség, biogyümölcs, sorolni is nehéz, mi mindent lehet már kapni átlagos boltokban, de a szakboltok sora is lehetőséget biztosít a vásárlóknak, hogy mindenki megtalálja a számára szükséges vegyszermentes élelmiszereket, alapanyagokat. Manapság már egyáltalán nem különleges és egyedi a biobor. Noha nyilvánvaló, kevesebben termelnek így, mint a mai értelemben hagyományosnak nevezett metodika szerint. Érdekes paradoxon, hiszen valójában a biogazdálkodás számít hagyományosnak és eredetinek. Évtizedekkel ezelőtt nem is volt másfajta szőlőtermesztés és borkészítés, csak bio, talán emiatt is gondolja egyre több borász, hogy felhagy a vegyszeres gazdálkodással és átáll az őseink által is folytatott ökológiai gazdálkodásra, mely sokkal jobban és karakteresebben tudja bemutatni a borvidéki sajátosságokat.

Számomra a biovilág egy olyan, mindenek fölött álló, különleges szféra, amelyhez mindig is próbáltam közel kerülni. Próbáltam megérteni ezt a szemléletet. Holott ma még a legtöbben egy legyintéssel intézik el a fogalmat, miszerint bio az, amire rá van írva és csodabogaraknak tartják azokat, akik a molekulák és a kozmosz szintjén tekintenek a materiális világra. Ezeknek az embereknek ajánlom, hogy üljenek le Susann Hanauerrel vagy Ralf Wassmann-nal, és egészen más gondolkodású emberként fognak felkelni az asztaltól, garantálom.

Én megtettem és valójában arra jöttem rá, hogy elképesztően kis pontok vagyunk a világegyetemben. Itt az idő, hogy teljesen más gondolkodással és filozófiával tekintsünk a Földünkre és a környezetünkre, ha szeretnénk a következő generációknak is adni valamit.

 

Bioszemlélet a Wassmann-birtokon

 

Az ökológiai termelés villányi úttörőinek számító Susann Hanauer és Ralf Wassmann mindössze két hektáron gazdálkodnak, de a kis méret lehetővé teszi, hogy minden munkát saját maguk végezzenek a szőlőben, pincében. Éppen ezért nem is nagyon szeretnének növekedni. Közben nem csak termesztéssel, de már tanácsadással is foglalkoznak: egyedülálló, biodinamikus mintagazdaságként működnek Villányban.

Legfontosabb tényező számukra a termőföld (humusz) megvédése, és a lehető legtisztább, természetes élővilág megóvása, mely alfája és ómegája az ökológiai gazdálkodásnak. Sokan beszélnek arról, hogy a mai életvitelünk mellett hamarosan elfogy az olaj, a gáz, a tiszta víz, de hogy a humusz is veszélyben van, azt kevesen tudják. Tiszta, élettel teli humusz nélkül pedig esélytelenné válik a termelés, beszéljünk akár a paradicsomról vagy a szőlőről.

Egy kiskanál élő humuszban több mikroorganizmus él, mint a Föld teljes lakossága – ennek a természetes flórának a fenntartása túlbecsülhetetlen jelentőségű.

A Németországból Magyarországra települt házaspár szerint nem is volt kérdés, hogy ökológiai szőlőtermesztéssel foglalkozzanak, hiszen Susann szerint a magyar talajnak van Európában a leggazdagabb humusztartalma, mely óriási potenciál az ökoszemléletű borászoknak. Kötelességüknek érzik e kivételes tisztaságú talajnak a megőrzését és folyamatos építését.

 

Világszerte rendkívüli humuszcsökkenést mérnek a termőtalajokban

 

Sajnos egyre több műtrágya és gyomirtó kerül a földbe, melyek minden fontos gombát és baktériumot kiirtanak, ezekre pedig szükség van, különben élettelen lesz a Föld. Ezért is tértek át a bióról a biodinamikusra, mert a termőföld humusztartalmát csak így lehet növelni, cserébe vitálisabb termést is kapnak ezáltal. A konvencionális borászatban több mint 350 szer alkalmazására nyílik lehetőség, míg a biotermelés 35 szert engedélyez, mely mind természetes eredetű és bio minősítésű kell, hogy legyen. Itt válik ketté a bio borkészítés a natúr borkészítéstől, hiszen az alkalmazott szerek, ha nem rendelkeznek bio minősítéssel, bármennyire is természethűen készülnek, nem viselhetik a bio elnevezést.

 

Szőlővédelem, borkészítés

 

A rovaroktól nem tartanak, ezt a kérdést a természet magától elrendezi. Két veszélyt kell elhárítaniuk: az egyik a lisztharmat, a másik a peronoszpóra. Utóbbi Villányban nagyon ritka, ha előfordul, akkor rézzel védekeznek ellene, a lisztharmat kezelésére pedig a sütőpor, a kén és a narancsolaj a jól bevált ellenszer.

Boraikat spontán erjesztik, véleményük szerint ezáltal sokkal nagyobb lehetőség nyílik az önkifejezésre, vagyis a spontán erjesztett borok sokkal egyedibbek és komplexebbek, valamint uniformizáltságtól mentesek lesznek, mint azon borok, melyek a fajélesztőkkel erjednek.

De talán ennél is fontosabb, hogy a terroir bor csak és kizárólag a vegyszermentes talajban lévő ásványoktól és a hagyományos pincében található mikroflóra által lesz minden más konvencionális bortól eltérően egyedi. Ez az eltökélt célja a közvetlen környezetét tisztelő borásznak, ezért enged csak ritkán vendégeket a pincéjébe, nehogy idegen baktériumok kerüljenek ide, ugyanis ezeket a pincéket nem fertőtlenítik vegyszerekkel, a falakon lévő nemes penész biztosítja a bor végleges kialakulását.

Az engedélyezett szerek használatán kívül rendkívüli jelentősége van a szőlőtőkék közé tudatosan ültetett haszonnövényeknek (ezt ellenőrzik is), hiszen ez a természetes közeg biztosítja azt az élővilágot, mely például a kórokozók elleni védelem szempontjából szükséges, valamint a gyökérzete által tápanyagot is biztosít a szőlőnek.

 

Biodinamika

 

A biodinamikus mozgalom alapjait Rudolf Steiner művész, tanár, filozófus a 20. század elején fektette le. Zseniális képességekkel megáldott ember volt, elképesztően széles látókörrel. A szántóföldek termésének csökkenését vizsgálva arra a felismerésre jutott, hogy egy idő után a termőföld elveszti az erejét, melyet kozmikus erőkkel vissza lehet pótolni. Ezeket a kozmikus erőket igyekeznek létre hozni az úgynevezett biodinamikus preparátumokkal, melyek speciális alapanyagokból speciális eljárással készíthetők.

A pincészet Demeter tanúsítvánnyal is rendelkezik, ami a biodinamikus gazdálkodók védjegye, és Magyarországon a Biokontroll Kft. adja ki, valamint ők végzik az ellenőrzést is.

Sokan úgy vélik, ezekkel módszerekkel nem kiszámítható a szőlőtermesztés és a borkészítés, de az organikus borászatok évről évre cáfolják ezt az állítást. Beszédes információ az is, hogy külföldön és nálunk is, egyre több csúcsborászat áll át erre a módszerre, leginkább akkor, amikor kiderül, hogy technológiával nem lehet tovább javítani a minőségen. A borkészítés folyamatát az alapoktól újra gondolják, hozzájárulva ahhoz a fontos szemléletváltáshoz is, melynek célja, hogy a jövő generációinak egészséges bolygót hagyjunk örökségül.

Mikes Márk

Ezeket olvasta már?