PécsONE

Stabil kapcsolatok és kiforrott vízió

Lengvárszky Szabolcsot az Év Fiatal Üzletembere címmel tüntette ki a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az év elején. Műholdas és mikrohullámú internetről, a baranyai vállalkozások támogatásáról, üzleti értékekről beszélgettünk. Településmérnökként végzett a Pécsi Tudományegyetemen. Diplomamunkájában a PTE létesítményeit összekötő kerékpárút-hálózatot dolgozta ki, melynek egy egészen kis részét Pécs Város Önkormányzata meg is valósította. Az egyetem után az IT szektorban indított vállalkozást – országosan ismert vannetTM műholdas és regionális mikrohullámú technológián alapuló internetszolgáltatóként van jelen a magyar távközlési piacon több mint hét éve.

A Vannet fő profilja, hogy műholdas internetkapcsolat létesítésével foglalkozik. Miért jó ez a szolgáltatás?

Az internet manapság már nem egy lehetőség, hanem alapvető szükséglet ugyanúgy, mint az alapközművek. Mi a Vannetnél azzal foglalkozunk, hogy ezt mindenki számára biztosítsuk. A műholdas internet előnye, hogy bárhol elérhető lehet, és stabil kapcsolatot nyújt. Főképp azoknak ajánljuk, akiknek másfajta elérés nem lehetséges, vagy épp kiemelten fontos, hogy a kapcsolat megbízható legyen, elérhető áron.

Mit tartasz a Vannet legfőbb erényének?

A szolgáltatásaink minőségi mutatóin túl azt, hogy hozzánk betelefonálva felelős munkatársakkal tudnak beszélni az ügyfeleink, partnereink. Az országos karbantartó és értékesítési hálózatunknak köszönhetően az igényeikre rövid idő alatt reagálni tudunk, nem beszélve arról, hogy a létesítés 99%-ban meg is valósul, nincs akadálya annak, hogy akár 30 megabites szolgáltatást telepítsünk a legeldugottabb helyre is.

Kiknek ajánlod leginkább a szolgáltatásotokat?

Bárkinek, akinek nem megoldott a stabil, megbízható internetszolgáltatás otthonában vagy vállalkozásában. Ha nyaralód van, most szintén az ideális ügyfelünk lehetsz! Egy olyan csomagot dolgozunk ki épp, mely lehetővé teszi, hogy ne kelljen egész évben havi-díjat fizetni, csak azokban a hónapokban, amikor ténylegesen használod is az internetet. Főleg a balatoni nyaralótulajdonosok részére találtuk ki ezt a konstrukciót.

A legtöbben rendelkezünk mobilnettel. Szükség van erre?

A mobil internet ott, ahol van tényleges lefedettség, kiváló szolgáltatást tud nyújtani, ám továbbra is másodlagos, nem fix kapcsolatként tekintünk rá. Nincs a mobilszolgáltatók által garantált sávszélesség, így például akár településen belül is releváns lehet a szolgáltatásunk azoknak, akiknek stabil kapcsolatra van szükségük, de olyan helyen laknak, ahol a vezetékes net bekötése nem lehetséges. Ha pedig kilépünk a városból, akkor mindenki pontosan tudja, hogy mekkora foltok vannak a 4G, vagy akár a 3G lefedettségben. Ezeken a területeken is kiváló a vannetTM.

Nem csak lakossági ügyfelekkel rendelkeztek. Miben mások a vállalati igények?

A vállalati szegmensben fontosabbak az SLA/rendelkezésre állási mutatók, kiemelten a nagyvállalati és kormányzati vagy médiapartnereknél. Gyakori eset, hogy kieső helyen kell stabil kapcsolatot létesíteni, például a mezőgazdasági és ipari cégeknél, vagy épp a napelemparkok esetében. A felhasználás nagyon sokszínű. Több vállalkozás például azért választ minket, mert kis költségből egy olyan, második (ún. back-up) internetkapcsolatot is be tudnak üzemelni, ami mindig elérhető. Az optikai kábelekkel sebességben a műholdas net nem tudja felvenni a versenyt, de stabilitásban igen!

Mikrohullámú internetszolgáltatással is foglalkoztok. Miben tér el ez a műholdas kapcsolattól?

A mikrohullámú technológiával ma már optikai minőségű szolgáltatást tudunk nyújtani, ami akár 2 gigabites adatátvitelt is jelenthet, 99,7%-os rendelkezésre állással, mely a gerinchálózat redundanciájának köszönhető. Ezen a technológián főként a regionális KKV ügyfelek kiszolgálására fókuszálunk. Ezt persze nem tudjuk bárhova telepíteni, ezért díjmentesen felmérjük az igénypontot, és folyamatosan fejlesztjük a hálózatunkat. Pécsett például, ha látod a tévétornyot, valószínűleg elérhető cégednél ez a szolgáltatásunk.

Tehát csak Pécsett érhető el ez a szolgáltatás?

Nem, sok helyen Baranyában, Nyugat-Dunántúlon! Villányban is vannak ügyfeleink, kiemelném a Bock Ermitage Hotelt, a Crocus Gere Hotelt. Komlói ismert vállalatok is ügyfeleink, például az autóipari beszállító Rati Kft., a Lakics Gépgyártó Kft., amelynek Komló és Kaposvár között létesítettünk bérelt vonali internetkapcsolatot ezzel a technológiával. Pécsett is találhatók persze ügyfelek szép számmal, elég csak az Opel Penthére vagy a Sipo Patikára gondolnunk.

A Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara idén az Év Fiatal Üzletembere címmel jutalmazott. Mivel érdemelted ki?

Váratlanul ért a megtiszteltetés, hogy őszinte legyek. Egy környezetvédelmi díjra pályáztunk, hiszen olyan szolgáltatásokat nyújtunk, melyek telepítése nem jár környezetrombolással. Emellett azonban a Kamara testülete az Év Fiatal Üzletembere díjra is jelölt, és meg is választott. Az elismerés egyrészt a vállalkozásunkkal az elmúlt hét évben elért eredményeknek szól, másrészt pedig az önkéntes munkámnak, amit a Kamarában végeztem, és végzek továbbra is. Klassz így fiatalnak lenni ebben a szerepben, ebben a városban, ahol elismerik a munkánkat. Ez a díj nagy megtiszteltetés és egyben felelősség is számomra.

Az Iparkamarában mi a feladatod pontosan?

Mint kisvállalkozásfejlesztési bizottsági tag részt vettem az Önindító Program kidolgozásában, és keresztszülőként fiatal vállalkozók útját segítem. Évente húsz vállalkozás indításában tudunk szerepet vállalni, ahol az anyagi források mellett mentorként is rendelkezésre állunk, segítünk az üzleti tervek összeállításában, és felhívjuk a figyelmüket a lehetséges buktatókra. Jelenleg az IT szektor összekovácsolásán dolgozom mint az Infokommunikációs Bizottság tagja. Szeretném, ha az érdekérvényesítésünk erősebb lenne.

Ezeket olvasta már?