PécsONE

Mindig vannak újabb céljaim

Beszélgetés Pohl Mariettával, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány (BMVKA) ügyvezető igazgatójával

Pohl Marietta első közmegbízatását tizenöt évvel ezelőtt, Nagyharsányban önkormányzati képviselőként kapta, majd a település alpolgármestereként dolgozott. 2010-ben lett a megyei közgyűlés tagja, 2011-től 2014-ig az alelnöke. A következő választási ciklusban ismét bekerült a megyei közgyűlésbe, ahol az Ős-Dráva Bizottság elnöke, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Ős-Dráva Programért felelős miniszteri biztosának tudományos munkatársa. Mindemellett a PTE-KTK doktori iskolájának doktorandusza. 2014-ben a „Nők a jövő” női kulcsszereplő a régióban uniós díj 1. helyezett elismerésben részesült.

Hogyan lehet ennyi helyen megfelelni és megosztani magunkat a család és a munka között?

Megfelelő szervezéssel, logisztikával, percre pontos időbeosztással. Nem utolsósorban pedig természetesen a jó kollégákkal, akik kiváló partnerek az együttműködésben. A magam részéről soha senkinek nem voltam a főnöke, mindenkinek a munkatársa akarok lenni. A legfontosabb a partneri viszony minden munkában, és ezt várom el a kollégáimtól is – hogy egyszerre segítő és kritikus munkatársai legyünk egymásnak, mert csak így lehet előre lépni.

Hogyan fogadják el a női vezetőket és egyáltalán a nőket az üzleti életben?

Manapság már sokkal könnyebben. Ebben közrejátszik nyilván a média is, hiszen a különféle csatornákon egyre természetesebbé válik, hogy nőkkel találkozunk felelős pozíciókban. Kétségtelenül sok felület van, ahol a nők meg tudnak jelenni, hiszen nagy nyitottsággal viszonyulnak a világ legkülönfélébb területeihez. Ezért tudnak, véleményem szerint, jó vezetők is lenni. Ha egy nő vezet egy céget, hajlamos kicsit átesni a „másik oldalra”, nyilván az élet bele is kényszeríti, de pont ez a lényeg, hogy maradjunk meg nőnek, mindamellett, hogy határozottnak és döntésképesnek kell lenni. Mégis a nőies gondolkodás nagyon sokat tud hozzáadni egy vállalkozáshoz. Egy nő képes finomítani dolgokat, képes a részleteken keresztül azokat a női attitűdöket, női képességeket, készségeket belevinni, amelyeken keresztül lágyabb lesz az egész, kerekebb finomabb, harmonikusabb.

A nők nagyon kreatívak és nyitottak, megvan bennük az a hetedik érzék, amellyel ráéreznek egy-egy projekt életképességére – ezt sokszor irigylik tőlünk a férfiak.

Nagyon sok feladatot látnak át egyszerre, és ezt saját tapasztalatból is mondhatom, hiszen, amellett, hogy három gyermek édesanyja vagyok, három területen is dolgozom. Sok helyen kell egyszerre megfelelni, és erre a hölgyek képesek. Mindig nagy öröm számomra, ha a Vállalkozói Központ egy újabb női vállalkozó elindulását vagy fejlődését segítheti; szerencsére egyre több nő kezd önálló vállalkozásba, akik zseniális és sokszor eredeti ötleteikkel gazdagítják térségünket.

Mióta és milyen szisztéma szerint működik a BMVKA?

1991 óta alapítványi formában működünk. A vállalkozói kultúra, üzleti tudás közvetlen és közvetett terjesztése révén is igyekszünk hozzájárulni Baranya megye gazdaságának fenntartható fejlesztéséhez, a vállalkozók piaci pozíciójának erősítéséhez.

Négy fő tevékenységre szoktuk bontani a feladatainkat: vállalkozásfejlesztés (pályázatok figyelése és írása, tanácsadói tevékenység, a vállalkozóvá válás segítése), üzleti inkubáció, vállalkozások finanszírozása (mikrofinanszírozás), illetve rendezvényszervezés.

Elsősorban a mikro- és kisvállalkozókkal, valamint vállalkozás indítása előtt álló magánszemélyekkel állunk kapcsolatban; utóbbiakat rendszeresen segítjük, hogy önfoglalkoztatóvá, sőt esetleg a későbbiekben foglalkoztatóvá is váljanak.

Központunk rendelkezik egy inkubátorházzal is, ahol 750 négyzet-méteren nemcsak klasszikus inkubációs tevékenységet nyújtunk a vállalkozóknak, hanem nagyon kedvező feltételekkel irodabérlési lehetőségeket is, amelyhez az infrastruktúrát is biztosítjuk. Működő oktatótermünket külső vállalkozások is folyamatosan igénybe veszik.

A vállalkozásokat alacsony kamatú, 10 éves futamidejű és maximum 10 millió forintos visszatérítendő támogatással, esetünkben mikrohitellel támogatjuk. Ennek léptékét jól mutatja, hogy kétmilliárdos portfóliót kezelünk nap mint nap, és eddig összesen hétmilliárd forintot helyeztünk ki a gazdaságba, így az alapítvány gazdaságélénkítő, támogató tevékenysége kimagasló a vállalkozói központok köré-ben. Általában azok jönnek hozzánk segítségért, akik ugyan piac- és életképes ötlettel rendelkeznek, de a hitelintézeti terminológia szerint nem bankképesek. Mi új vállalkozókat, induló vállalkozásokat is tudunk hitelezni. Megfelelő fedezettel rendelkezve egy versenyképes, új vállalkozási ötlettel is lehet hozzánk pályázni, nem kell hozzá egy-két lezárt üzleti évvel rendelkezniük, sőt, a piacon egyre szélesebb körben megjelenő pályázati források eléréséhez mikrohitel formájában tudjuk biztosítani az önerőt. Ezzel is az a célunk, hogy minél többen lássák meg az esélyt a vállalkozóvá válásban.

Tevékenységünk negyedik ága a rendezvényszervezés, ami a szent-lőrinci rendezvénycentrumunkhoz kapcsolódik, melyet vidéki inkubátorházként is szoktunk hívni. Itt nyitottuk meg 2015-ben a Kistermelők Házát, ezzel is támogatva a vidéki, elsősorban termelőket és kisvállalkozásokat érintő inkubációs projekteket. Itt minden hónap második szombatján kistermelői vásárokat tartunk, ahol csak helyi termék, helyi termelő jelenhet meg. Emellett egyéb, tematikus rendezvényeket is tartunk. Az ország egyik jelentős agrárvására, a Szent-lőrinci Gazdanapok ugyancsak a BMVKA rendezvénye. Ebben fő támogatónk a Szentlőrinci Önkormányzat.

Milyen típusú vállalkozások keresik a kapcsolatot a központtal?

Főként a termelő vállalkozások. Volt olyan időszak, amikor a szolgáltatás vagy a kereskedelem szférájából érkező vállalkozások voltak túlsúlyban, most pedig a termelő ágazat látszik éledezni, amely nagyon jó irány, hiszen abból lesznek hosszú távon fenntartható munkahelyek.

A fiatalok körében milyen a vállalkozó kedv?

Általános hazai tendencia, hogy a friss diplomások, illetve a fiatalok, akik kikerülnek az elsődleges munkaerőpiacra, elsősorban alkalmazottakká szeretnének válni. Ezért a magunk eszközeivel szeretnénk megmutatni nekik az utat, hogy miként tudnának önálló vállalkozásba fogni. Erre épül az az előkészítés alatt álló projektünk, amelyet a PTE együttműködésével kívánunk meghirdetni; a program a vállalkozóvá válásra ösztönözné és támogatná a fiatalokat. Ennek keretében olyan versenyt szervezünk, amelyre egyetemista csapatok jelentkezhetnek. Azok, akiknek a vállalkozói ötlete, terméke, üzleti terve piacképes, támogatást kaphat tőlünk egy egymillió forintos szolgáltatási keret formájában, amely segítheti őket a projektötlet létrehozásában (pl. fedezné az ügyvédi munkadíjat), termékük, szolgáltatásuk megismertetésében (marketing, honlapfejlesztés). Szeretnénk, ha bátran felkeresnének minket, és használnák azt a támogatást, amit nyújtani tudunk.

Kiemelném, hogy nagyon jó a kapcsolatunk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Ipar-kamarával. Nem véletlen, hogy a minket felkereső vállalkozókkal beszélgetve nem győzzük hangsúlyozni, hogy csak partnerségben, más vállalkozásokkal együttműködve lehet fejlődni, a vállalkozásokat segítő szervezetek szolgáltatásait pedig bátran igénybe vehetik, hiszen mindannyian értük dolgozunk.

Egyre több kisvállalkozás, kifejezetten startup projekt jelenik meg a piacon, amelyeknek sok esetben hölgyek a tulajdonosai. Saját tapasztalatai alapján mit tanácsolna az üzleti szférába belépő hölgyeknek?

Elsősorban azt, hogy merjenek önmaguk lenni, és ne féljenek az álmaikat megvalósítani – ezt viszont csak tudatosan lehet. Nem elég álmodni, de szigorúan tervezni is kell. Ehhez ismerjék meg önmagukat és képezzék magukat. Nem kell lemondani semmiről! Lehet ésszel, szorgalommal, képességgel munka mellett, tanulás mellett gyermekeket vállalni és tenni ezért a régióért. Ehhez természetesen kell egy nagyon jó hátország, amelyet a család tud biztosítani.

Mindannyiunk előtt van egy hosszú távú cél, de azt szakaszokra kell bontani. Az egyes lépcsőfokok elérésével egy-egy sikert könyvelhetünk el, ami a későbbiekben előrevisz minket. A másik, ami nagyon fontos, hogy ne csak a tervek elérésén dolgozzunk, tervezzük meg azt is, hogyan lehet hosszú távon fenntartani.

A Vállalkozói Központ vezetőjeként melyek a legújabb álmai?

Bármely területen, ahol dolgozom, mindig vannak újabb céljaim. Ezek visznek előre. A Vállalkozói Központ esetében szeretnék olyan partnerségi rendszert kialakítani a nagyvállalatokkal, ahova a mikro- és kisvállalkozásokat beszállítóként tudjuk bekapcsolni.

Ennek érdekében május 12-én rendezzük első partnertalálkozónkat, ahol kerekasztal-beszélgetésünkön vendégünk lesz dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár és dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár. A rendezvényen az egy szegmensben megjelenő vállalkozókat szeretnénk egymással megismertetni. Az a célunk, hogy ismerjék egymást, hogy tapasztalatokat cseréljenek, minél szélesebb körben. Ez lesz az első lépcső, ahol lehetőséget biztosítunk minden nagyvállalatnak a bemutatkozásra, amelyekhez a mikro- és kisvállalkozások partnerként csatlakozhatnak. Ehhez természetesen egyfajta nyitottság szükséges, mind a nagyvállalatok mind a KKV szektor részéről, de azt hiszem, mindenki számára könnyen felismerhetőek azok az előnyök, amelyeket így szerezhetnek meg a partnerség jegyében.

Szöveg: Fekete Vali – Fotó: Bublik Róbert

Ezeket olvasta már?