PécsONE

Kedves Péter!

Lokodi Ákos gasztrokalandjai

Nem tudom, levelem ott megtalálja-e, de ha másra nem, lelkem feszítésének oldására alkalom lesz e néhány sor.

Mintha csak fertályórája történt volna, hogy a kis vendéglő árnyas teraszán a maga vállára hajtottam pihegve a fejemet, a cigányok éppen langyos fröccseiket itták, térdükön pihentetve hangszereiket, én pedig azon tűnődtem, hogy maga, Péter, milyen nagyszerű ajándéka e zsenge tavasznak. Fülemben csengtek még, amit húzatott nekem az orgonabokrok alatt – a kedvencem, a Piros pünkösd vasárnapján... – utolsó hangjai, és oly romantikus volt arra gondolnom, hogy maga majd megkéri a kezemet éppen pünkösdkor, drága édesanya némán pityeregve tálalja a tyúk-húslevest, édesapa a bicskájával babrálva dörmög érthetetlen szavakat, kicsi húgom meg zavartan vihogva csörög a villákkal.

Sajnos erre még nem került sor, de ezt ne vegye szemrehányásnak vagy sürgetésnek semmiképp, hiszen tudván, hogy mennyi ügyes-bajos dolga lehet mostanság, nem kívánnám az én balgaságaimmal is terhelni magát.

Amit ígért, utat Svájcba, szerintem halasszuk jövőre, most úgy tűnik, javult édesapa köhögése, alkalomadtán Baden-Württemberg is megteszi. Itt ugyanúgy telnek a mindennapok, igazán említésre méltó esemény nem történt, talán csak annyi, hogy két egyenruhás úr kereste magát, de Zoltán néven, valami elromlott váltók ügyében – ők mintha hamis váltót mondtak volna, de biztosan rosszul értettem, mint a Zoltánt. Mondtam is nekik, hogy maga nem foglalkozik vasúttal kapcsolatos dolgokkal, egyébként sem lakik itten.

Húsvét közelegvén megküldöm kedvenc ételének receptjét (bár kevés helyen kaphat olyan friss tokhalat, mint az itteni Tógazdánál), az itt maradt egyik mandzsettájával együtt.

 

Marinált rántott tokhal majonézes, újhagymás burgonyasalátával

Egy kiló hússal, ha számol, közel másfél kilós halat vegyen. Filéztesse ki, maga úgysem vesződne a néhol csontos bőrével. Vágja fel közel tenyérnyi széles darabokra.

Most mindezekből vegyen tíz-tizenöt dekát: póréhagyma, lila hagyma, bocskorpaprika, valamely édesebb, de kemény körte, gomba, sárgarépa, paszternák. Mindent pucoljon szépen meg – ne kapkodjon –, vágjon apróra, vékonyra, a körtét kockára, a répát julienne-re. Tudja, ez olyan, mint a gyufaszál, csak annál kicsinyt vékonykább, ügyes keze van magának.

Mérjen másfél liter vizet – most a marinádot készíti el –, tegyen bele egy nagy evőkanál sót, kilenc evőkanál barna cukrot és kilenc evőkanállal valamely ízesített ételecetből, a jobb fűszeresnél biztosan talál fehérborból készültet. Forralja fel, és amikor felforrt, tegye bele a zöldeket, néhány babérlevelet, és forralja egy percet együtt.

Vegye le hűlni, eztán hintsen bele egy teáskanál frissen őrölt borsot és egy jó evőkanál frissen tört magját a koriandernek. Míg ez hűl, sózza meg jól a halszeleteket mindkét felükön, majd panírozza úgy, hogy a lisztet fele búza-, fele kukoricaliszt keverékéből készíti. Előtte rakjon fel egy kilónyi pucolt és fél karikára vágott burgonyát főni sós, babérleveles vízben, és készítsen jóféle majonézt négy tojásnak sárgájából annyi olajjal, amennyit felvesz, majd sózza, és nyomja rá fél citrom levét, hintsen rá némi törött borsot is. Eztán friss újhagymából vágjon vékony karikára négy-öt szálat, és keverje hozzá.

Ha a burgonya elkészült, hűtse ki, majd keverje össze a majonézzel és tegye a jégre. Ekkor rántsa ki a halat, ha rám hallgat, akkor szerez valahol házi morzsát, ne hagyja, hogy a magány elvtelen megalkuvóvá tegye. Hagyja ezt is kihűlni, azután tegye magas falú üveg- vagy mázas edénybe, és öntse rá a marinádot, rendezze el a tetején a zöldeket. Rétegezheti is, a lényeg, hogy a leve ellepje az egészet. A jégen tartsa egy éjjelt, aztán eheti olyan jóízűen, ahogyan nálam tette.

 

Vigyázzon magára, bárhol is van! Remélem, sikerült gyufát vennie, amiért oly hirtelen leugrott hajnalban felöltő nélkül.

 

Ui.: Majd’ elfelejtettem, nem tudtam hogyan értesíteni magát, gyermeke született! Utólagos engedelmével apai nagyapámról Kálmánnak neveztem el.

 

Soraimat zárva maradtam türelmes híve:

az ön Matildája

Ezeket olvasta már?