PécsONE

A beteg érdeke a mielőbbi gyógyulás

A Somogy megyei VOSZ 2016-os Príma díját, a pécsi származású Dr. Szabó István ortopédorvos, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Ortopédiai Osztályának osztályvezető főorvosa, és a Pécsi Tudományegyetem egyetemi magántanára kapta. Hazánkban elsőként bevezetett új műtéti technikájával, megújította a nagy ízületi kopások gyógyítását, a csipőprotézisek fájdalommentes, rövid időn belül, teljes felépüléssel járó beültetését.

A családi hagyomány mennyire játszott szerepet a pályaválasztásában?

Nem volt kérdés sosem, hogy orvos legyek, hiszen mindig ezt láttam otthon, miközben a szüleim, akik mindketten orvosok, sosem mondták, hogy ezt a pályát válasszam. Ettől függetlenül, gyerekkoromban nagyon erősen kötődtem a sporthoz, a futballhoz, és csak az elmúlt néhány évben jöttem rá, hogy az a szakmai siker, sok esetben életmentő beavatkozás, amelyről apukám, aki nőgyógyász vagy anyukám, aki kardiológus, esténként hazatérve beszámolt, hasonló örömöt és sikerélményt jelentett nekik, mint nekem a csapatjáték. A betegekkel elért sikerek után ugyanezt az örömöt véltem felfedezni az arcukon, mint amikor nekünk sikerült megnyerni egy meccset vagy berúgni egy gólt. Talán ez erősített meg a döntésemben, hogy éreztem, ezért az örömért dolgozunk a kórházban is.

Pécsett született, itt nőtt fel, de most Kaposváron él és dolgozik, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Ortopédiai Osztályának osztályvezető főorvosa. De hosszabb időt töltött külföldön, először Belgiumban, majd Svájcban és Franciaországban, ahol elsajátította azt a műtéttechnikát, amellyel forradalmasította hazánkban a csípőprotézisek beültetését. Miért éppen Franciaországba illetve Svájcba ment?

Franciát tanultam az általános iskolában. Már a PTE Ortopédiai Klinikáján dolgoztam, ahol adódott egy belgiumi ösztöndíj lehetőség, amelyhez francia nyelvtudás kellett. Ott tapasztaltam, hogy az ortopédia francia nyelvű iskolája nagyon betegcentrikus, mind a fájdalomcsillapítás, mind pedig a mielőbbi funkció helyreállítás szempontjából. Minél egyszerűbben, minimális beavatkozással oldják meg a betegek problémáit, akik mihamarabb folytathatják a megszokott életüket. Így a francia anyanyelvű ortopédia iránt kezdtem el vonzódni. Belgiumban töltöttem három évet, Franciaországban, Lyonban egy évet, amely utóbbi inkább a vállsebészettel telt, Gilles Walch, a világ egyik vezető vállsebészének osztályán. Időközben találkoztam egy svájci magyar orvossal, aki áradozott az újfajta, izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetésről. Megtetszett, elvégeztem a szükséges tanfolyamokat, hogy ezt az anterior feltárást megtanuljam, majd el­mentem Svájcba műtéteket nézni. Számomra a legnagyobb fejlődést az jelentette, amikor visszamentem Franciaországba, hogy a csípőprotézis beültetésének általam, itthon meghonosított technikáját tökéletesítsem az azt legjobban végző francia csípősebésznél, aki egész Európában, sőt a világ más tájain is népszerűsítette ezt. Azóta több kurzust végeztem az egynapos csípőprotézis beültetésről, fájdalomcsillapításról és műtét körüli betegellátás korszerű szemléletéről, mely lehetővé teszi a minél gyorsabb rehabilitációt és gyógyulást a beteg számára, mert ezek a legfőbb célok. Napjainkban már nem az a kérdés, hogy a csípőprotézis beültetés sikeres-e, mert ezek ismert tények, hanem, hogy az anterior feltárással gyorsabb-e a rehabilitáció. Tudjuk, hogy a hosszú távú ered­mények is jók, főleg a nemzetközileg elismert protézisek alkalmazása során. Jelenleg a világot és engem is az érdekel, hogy a páciens a műtétet minél kisebb megterhelésként élje meg, minél kisebb stressz érje. A betegek a fájdalomtól félnek, melynek csökkenését a feltárás mellett, a többszinten ható, korszerű fájdalomcsillapítás is segíti. Mivel nem szükséges a vérzés kivezetésére alkalmas draincső alkalmazása, felszívódó varrattal történik a bőr zárása, és olyan kötés kerül fel a műtőben, amelyet a beteg 2-3 hét után saját maga eltávolíthat, vele zuhanyozhat, megszűnik a drainkivétel, a varratszedés és a kötéscsere izgalma, fájdalma is. Ezt rendkívül kedvelik az általam operált emberek.

Az a műtéti eljárás, amit meghonosított itthon, miben tér el más műtéti technikáktól?

hogy a csípőprotézis beültetés – bármilyen feltárással is végzik – sikerműtét, az operáltak nagy része elégedett a műtét utáni állapotával. A hagyományos csípőprotézis beültetési módszereknél azonban, a csípőízületet mozgató, és a medence járás közbeni stabilitásában legfontosabb szerepet játszó izmok valamelyikét, vagy annak egy részét átvágják, majd a műtét végén ezeket visszavarrják. Emiatt a műtétet követően hosszabb ideig javasolt a segédeszköz használata, lassúbb a rehabilitáció és bizonyos aktivitásokat (pl. végtag keresztezése, mélyre ülés, autóvezetés) a betegnek kerülni kell az esetleges komplikációk (pl. protézis ficamodása) elkerülése végett. Az izomkárosodás hatására „kacsázó” (Trendelenburgos) sántítás, tomportáji fájdalom és ízület körüli meszesedés alakulhat ki. A hagyományos feltárásokat, vagy azok úgynevezett minimalizált formáit alkalmazzák leggyakrabban hazánkban. A minimalizált feltárás a hagyományos feltárások olyan módosítása, ahol kisebb a bőrmetszés, próbálják csökkenteni az izomsértés és az izomátvágás mértékét, de nem szüntetik meg teljesen. Ilyen a Magyarországon alkalmazott összes, tévesen minimál invazívnak nevezett feltárás, amelyet a csípő oldalsó részén vezetett metszésből végeznek. Ezzel szemben az anterior (elülső) feltárás valóban minimál invazív (legkisebb szöveti sértéssel járó), mert az izmot még kis mértékben sem vágjuk el, hanem a comb elülső részén, két izomcsoport közötti résben hatolunk be, az izmok eltartásával. Ráadásul az idegsérülés veszélyét is csökkentjük, mert a két izomcsoportot két külön ideg idegzi be, melynek következtében még az izmokat ellátó ideg sérülésének veszélye is kisebb. Az anterior feltárást évtizedek óta alkalmazzák Európában kitűnő eredménnyel. Magyarországon 2008 novem­­berében elsőként alkalmaztam a csípőprotézis beültetésére. Azóta egyedülálló módon, több mint 800 ilyen feltárást végeztem. Tapasztalatomnak köszönhetően, már felkért előadóként is szerepeltem több kurzuson, ahol lehetőségem volt a technika bemutatására.

Milyen előnyei vannak ennek a beavatkozásnak?

Forradalmian lerövidül a rehabilitáció és egyre kisebb megterhelés éri a beteget, korán felkelthető (az érzéstelenítéstől függően, akár 4-6 órával a műtét után). A műtét másnapján a pácienseim nagy része, képes akár mankó nélkül is sétálni, de 2 héttel a műtétet követően tanulmánnyal igazoltuk, hogy az operáltak 80%-a segédeszköz nélkül tud járni, autót vezetni, könnyebb munkához visszatérni. Mivel az izmokat nem vágjuk el, a feltárás kevesebb fájdalommal jár, melyhez még a több helyen ható fájdalomcsillapítás (multimodális pain management) is hozzájárul. A kisebb szöveti sértés miatt kisebb a vérvesztés. Ezt segítik a külön­böző gyógyszeres lehetőségek is. Mivel a csípőt körülvevő izmok nem sérülnek, kisebb a műtét utáni izomgyengeség, stabilabb a csípő, kevesebb a protézis ficamodása és a sántítás. A kórházi bennfekvés csupán 2-3 napot jelent, de egynapos sebészet keretein belül is elvégezhető, amennyiben a beteg alapállapota ezt lehetővé teszi. Sajnos az egynapos ellátás a nem megfelelő tájékoztatás révén összefonódott az izomátvágás nélküli műtéti technikával, holott másik feltárással és másik ízületnél is kivitelezhető arra alkalmas páciensnél.

Hol érhető el ez a beavatkozás? Kaposváron kívül is fordulhatnak Önhöz a betegek?

Kaposvár a „főhadiszállásom”, de Pécsett is végzek magánrendelést, illetve a Da Vinci klinikán műtéteket. Ezen kívül Budapesten, a Balance Mozgásterápiás és Sport Innovációs Intézetben is van rendelésem.

A műtétet megelőzően milyen módon őrizhetjük meg ízületeink egészségét?

Az ízületi kopás több tényezős folyamat. Az örökletes tényezőkkel szemben nem tudunk védekezni. A legfontosabb, amit tehetünk, a súlykontroll, mert az elhízás törvényszerűen ízületi kopáshoz vezet. Az a teherautó is hamarabb tönkre megy, amelyik rendszeresen nagyobb súlyt hord, mint amelyik üres platóval jár. A másik a balesetek megelőzése, mert nagyon sokszor a balesetek után kialakult állapotok (pl. deformitás) következménye lesz az ízületi kopás. A nagyon intenzív, megerőltető fizikai munkák, illetve a sportteljesítmények is fokozhatják a kopás veszélyét.

Melyik az a sport, amelyet az ortopédorvosként legszívesebben ajánl?

Az úszás és a kerékpározás, amelyek leveszik a testsúlyt az ízületekről. Az semmiképpen sem jó, ha nagy súlyokkal dolgozik az ember, míg a saját súllyal történő edzéstípusok előnyösebbek. Az ízület mozgáspályáját megtartó és a tartást javító rendszeres gyógytorna is segít az egészséges ízület fenntartásában.

Kaposvár, Pécs, Budapest háromszögben dolgozik. Hogy jut idő a magánéletre, a pihenésre, a családra?

Sajnos kevesebb idő jut rá, mint szeretném, de ami van, azt próbáljuk aktívan kitölteni. Feleségem gyermekorvos és van két gyermekem, egy tizenegy éves fiam és egy tizenhárom éves lányom, akik mindketten sportolnak. Fiam vízilabdázik, lányom pedig szinkronúszik. Régen én is sokat futballoztam. Igaz, jelenleg is még aktív tagja vagyok az orvosválogatottnak, de most már a 45 év feletti kispályás csapatban játszom.

Hogyan érintette a megyei VOSZ Príma díja?

Már az is meglepetés volt, hogy jelöltek a Príma díjra, de hogy meg is kaptam, az pedig kifejezetten váratlan volt számomra, hiszen én pécsi vagyok és csak nyolc éve dolgozom ott, szemben azokkal, akik évtizedek óta tesznek Kaposvárért és Somogy megyéért. Ezért kicsit szégyelltem is magam, azokkal a jelöltekkel szemben, akik kaposváriak voltak. Igazán nagyon nagy megtiszteltetés volt ez nekem.

Minek köszönheti, hogy a tíz jelöltből Ön lett az egyik, aki megkapta?

Azt gondolom, hogy alapvetően a kaposvári Ortopédiai osztályon folyó munkának. A betegek általában arról számolnak be, hogy az orvosoktól az ápolószemélyzetig, maximális figyelemmel és megértéssel találkoznak nálunk, nem is beszélve az előbb említett csípőprotézist megújító műtéti technikáról, vagy a vállműtétekben elért újításainkról. Szerintem ezek így mind, együtt játszottak benne szerepet, de ez nem egyéni elismerés, hanem csapatmunka eredménye.

Ezeket olvasta már?