PécsONE

A bor mint afrodiziákum? – avagy Valentin napi bormustra

Az elmúlt közel húsz évben hivatásomnak köszönhetően volt szerencsém néhány igen különleges alkalom részeseként együtt ünnepelni, örülni a vendégeimmel. Ezen alkalmak tökéletesen ráébresztettek arra, hogy egy kiemelkedően igényes, gasztronómiai értelemben hibátlan menü önmagában kevés a katarzishoz. Mindig szükséges mellé egy karakterben hozzá illeszthető, az étellel harmonizáló bor, valamint az is, hogy a vendégek átadják magukat annak a különleges utazásnak, amelyet egy terített asztal, egy sokfogásos menü, a hozzá illeszkedő borsor és néhány kedves szó képes adni.

A bornak bűvös ereje van és ezt magam is tapasztaltam bármelyik oldalon is álljak. Vendéglátói oldalról hihetetlen öröm látni a vendégek boldogságát, fogyasztói oldalon pedig elképesztő részese lenni miként nyit meg az elmémben olyan csatornákat, melyek által szinte szárnyalnak a gondolatok és beindul az alkotói véna. 

 

Egy jól sikerült gasztronómiai túra üzleteket köthet, örökös barátságokat, szerelmeket szőhet emberek között, és talán kijelenthetem, utódokat is nemzhet. Természetesen titkokat nem árulhatok el, de számtalan borvacsorám végződött lánykéréssel, eljegyzéssel, a hálószobai titkokról pedig nem is merek beszélni. Egy biztos: rengeteg vendégem köszönte meg nekem a felejthetetlen élményeket, melynek állandó tartozéka volt: A BOR

Afrodiziákumként tekinthetünk a borra? Véleményem szerint mindenképp. Nézzük meg mit is jelent. A szó a szerelem gyönyörű istennőjének, Aphroditének a nevéből származik. Az ő tiszteletére nevezték el a szerelmi vágy fokozására szolgáló szereket afrodiziákumnak. Hatásuk lehet fizikai (vérbőséget okozó), érzelmi (szorongást oldó), vagy mindkettő.

Tudományos tesztek bizonyítják, hogy a sáfrány és a gingseng vérbőséget okoz, de megfigyelések szerint a fokhagyma, a csokoládé, a gyömbér, az ánizs, a szerecsendió, a fahéj, a vanília, a szegfűszeg, a datolya, a füge, a kaviár és az osztriga is vágyfokozó hatással bír. De mi van azokkal a borokkal, melyekben az előbb említett fűszerek, például egy hordós érlelésű vörösborban megtalálható, csokoládé, vanília, szegfűszeg, fahéj szinte adja magát a pohárban? Különböző kémiai kutatások alapján kijelenthető, hogy ezeket az illatokat ugyanazok az aromagyökök okozzák, melyeket az eredeti fűszerekben is kimutattak. Vagyis nem zárható ki, hogy a bornak is lehet némi fizikai vágyfokozó hatása. No persze mennyiségét tekintve ez elenyésző, még ha egy nagy tudású tudós csoport ezt meg is állapítaná, de akkor vajon miként hat a bor a vágyra? Nyilvánvalóan a központi idegrendszerre való jótékony hatása miatt szorongást oldó. Ellazító hatása mellett a boldogsághormonunkra, az endorfinra hat, mely elengedhetetlen, ha terveink vannak a partnerünkkel a vacsora elfogyasztásán kívül is.

Arra, hogy létezik-e olyan tipikus bor, mellyel azonnal szerelembe ejthetjük a partnerünket, sajnos nem tudok minden téren bizonyítékokkal szolgálni, ellenben néhány tuti tippet adhatok, melyek garantáltan megnyitják az utat egymás felé.

***

Etyeki Kúria Primőr White 2016 – Etyek-Buda
Már a címke is csábító. Egy lány és egy fiú összefonódását, összetartozását szimbolizálja, tökéletes egységet alkotva, csak úgy, mint a bort alkotó két szőlőfajta. Királyleányka és szürkebarát házassága, illatában friss, citrusos, virágos jegyekkel nyit, ízében körte és grapefruit mutatkozik. Lendületes savak, hosszú lecsengés jellemzi. Saláták, halak, könnyű előételek, friss sajtok tökéletes kísérője. 

Planina Királyleányka válogatás 2015 – Pécs
Mi lehetne csábítóbb, mint egy tökéletesre hangolt fehérbor, egy igazi pécsi borkedvelő számára? Nem más, mint a borvidék legújabb nagyágyúja a Planina pince 2015-ös Királyleányka válogatása. Több hullámban szüretelt alapanyagból szűrt borkülönlegesség, finom, virágos és barackos jegyekkel, néhány gramm természetes maradékcukorral, egy önálló műfaj a gasztronómiában.

Laposa Juhfark 2015 – Somló
Nem maradhat ki a gyűjteményből a nászéjszakák boraként emlegetett juhfark sem, természetesen Somlóról. Kis tételben készült, igazi kuriózum. Aranysárga színű, ásványos, tipikus, somlói illattal. Élénk savszerkezet, rendkívüli íz gazdagság, mély zamat jellemzi, mégis könnyen iható, szinte légies. Zsírosabb karakteresebb ételekhez, például egy bőrös malachoz ajánlom, feltétlenül párolt káposztával. Bár ezután legyen ember a talpán, a nászéjszakán.

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2015 – Tokaj
Az ikonikus tokaji borász Szerelmi dűlőválogatása, melynek termesztése is egybeforrt a hagyományokkal és a természethű szemlélettel. A szó szoros értelmében kézműves tétel. 65 éves, részben gyalogtőkés szőlő, lóval, ekével szántva, háti permetezővel permetezve. A diszkrét hordós fűszereket, csábító hársméz és virágos jegyek egészítik ki. Természetes maradék cukortartalma és jellege miatt fügével, aszalt gyümölcsökkel töltött húsokhoz ajánlom.

St. Andrea „Szeretettel” Rozé Cuvée 2015 – Eger
Nem is kérdés, hogy a neve alapján itt a helye a válogatásomban. Természetesen maga a bor is elképesztően izgalmas tétel. Pinot Noir, kékfrankos, kadarka és merlot provence-i stílusban, 20% hordós tétellel házasítva. Halvány lazac szín, „súlyos” cseppek a pohár falán, illatában érett sárgadinnye, narancs, mandarin, meggy és málna, diszkrét tölggyel kiegészülve a háttérben. „Húsos”, szokatlanul erőteljes korty, élénk sav jellemzi. Rendkívül komplex, a rozék új dimenziója. Hideg füstölt lazac, grillezett lazac, vagy magyaros, paprikás ételek házastársaként próbálják.

Ikon Tulipán 2011 – Balatonboglár
Nem maradhat ki a vörös kedvenc sem, melyre még egy sokat látott, villányi vörösökhöz szokott borkedvelő is elismerően szokott csettinteni, ha megmutatom neki. Cabernet Sauvignon, merlot, cabernet franc, és syrah házasítása Dél-Balatonról, mely 16 hónapot érlelődött kisméretű (225l) tölgyhordóban. Aszalt szilva, kávé, szép fűszeres (dohány, szivardoboz, szantálfa) illattal indul.  Még fiatal a bor, de már most is nagyon összetett, gazdag. Szájban krémes kávé, feketebogyós gyümölcsök. A korty egyszerre bársonyos és dinamikus, utóíze rendkívül hosszú.

Mikes Márk, sommelier-bormester

Mindenem a gasztronómia. Ételekkel, alapanyagokkal, ízekkel, illatokkal kelek és fekszem. A húszas éveim elején kerültem a vendéglátás közelébe, és azóta is ebben tevékenykedem. 20 éve foglalkozom borokkal. Sommelier-ként, borkereskedőként, nagykereskedelem, illetve bolthálózat vezetőjeként, éttermi szakmai tanácsadóként dolgozom. Szabadidőmben blogot vezetek, főzök, sütök és saját magam által készített videóimban mutatom be az igényes, hétköznapi konyhai elképzeléseimet. Hiszem, hogy egy jó bor képes magasabb gondolati szférába juttatni a fogyasztóját, de talán még inkább biztos vagyok abban, hogy egy helyesen megválasztott étellel való párosítás örök élményt nyújthat.”

Ezeket olvasta már?