PécsONE

Minden nő egyedi és különleges

„Hallgassanak a belső megérzésükre, mikor kiválasztják az aznapi outfitjüket, mert akkor biztos tükrözni fogja a hangulatukat. És bátran válasszanak olyan ruhadarabokat is, ami nem megszokott, ami különleges, ami nekik tetszik, hiszen így tudják tükrözni az egyedi stílusukat.” Interjú Cserkúthy Hanna divattervezővel.

Hogyan kezdődött a divattervező pályafutásod? Mivel foglalkoztál előtte?

Mindig körülvett a divat, már kislány koromban is csodáltam anyu és nagymamám báli ruháit. Persze ekkor még nem tudtam, mivel szeretnék foglalkozni, illetve hogy a divatszakmában szeretnék dolgozni. Annyira nem, hogy érettségi után germanisztikára jelentkeztem, az ELTE-re, de hamar rájöttem, hogy nem nekem való. Aztán egyszer csak éreztem, mélyen magamban, megvilágosodásszerűen, hogy mit szeretnék tanulni. Így jelentkeztem a Forrai Magániskolába, divat- és stílustervező szakra. Már a divatsuli alatt körvonalazódott bennem, hogy szeretnék majd egyszer egy saját brandet, de amikor közeledett az iskola vége, akkor jöttek a nagy kérdőjelek. Mit, hogyan kell csinálni? Milyen irányba induljak el? Hogyan építsük fel a marketingtervet, hogyan adjuk el a márkát? Még mindig tanulom ezt a világot, folyamatosan adódnak olyan kérdések, amiket nehezebben oldunk meg, de az eredményeink azt bizonyítják, hogy sikerül!

Cserkúthy Hanna

Ki inspirált? Ki az a szakmában, akire leginkább felnézel?

Itthoni tervezők közül – bár már nemzetközi babérokra tört, ami hatalmas dolog – Benes Anita és Oscar de la Renta az, akire felnézek. Roppant szimpatikus az, ahogy ő viszonyult a divatvilághoz, a szakmához. Számára az volt fontos, hogy a nőknek, a nőkre tervezzen, hogy szívesen hordják a ruháit, nem pedig a néhány perces show a kifutón.

Nem régiben a brit VOGUE oldalain is bemutatták a ruhádat. Hogyan találtak rád?

Bármilyen elképesztő, a közösségi médián keresztül. Aztán e-mailben vették fel velünk a kapcsolatot.

Mi az, ami iránt érdeklődtek?

A 2016-17-es őszi/téli kollekció. Színekben a pasztellt, a feketét és a szürkét kombináltam. Az anyaghasználatomra pedig a lágy, finom anyagok jellemzőek.

Mire törekszel egy-egy új ruhadarab tervezésekor?

Mind a kollekció, mind az egyedi, megrendelésre készített ruháknál arra figyelek, hogy egyben hordható, kényelmes és nőies darabok legyenek.

A VOGUE hogyan hatott a karrieredre?

Már a VOGUE megjelenése is csoda volt, de azóta hihetetlenül pörögnek az események. Szerencsére egész nyárra tele vagyok menyasszonyi- és alkalmiruha-megrendelésekkel, amit imádok, mert így fantasztikus emberekkel találkozhatok. Ezenkívül lehetőséget kaptam, hogy a Dal döntőjében Tatár Csilla ruháját én biztosítsam, ami szintén hatalmas öröm. Most készülök a Roma Fashion Weekre, ahova meghívást kaptam, és a tavaszi/nyári kollekciót mutatom be. Ezenkívül az ELLE fashion show-n is bemutatkozhatok a 17/18 A/W kollekcióval. Szóval olyan fantasztikus dolgok történnek velem, hogy csak kapkodom a fejem.

Mi a következő kitűzött cél vagy újabb kihívás számodra?

Úgy vagyok vele, hogy minden lehetőséget megragadok, amelyekkel megajándékoz az élet. És ilyen mostanában bőven akad. :) A jelenlegi kihívás a 2017-18-as őszi/téli kollekció fotózásának megszervezése és a bemutatók előkészítése.

Hogyan öltözködsz a hétköznapokon?

Nem vagyok a fast fashion híve, így nem igazán követem a rohanó trendeket. Persze nem azt mondom, hogy egyáltalán nem követem, valamilyen szinten igen. Ha valami megtetszik, megveszem, de nem cserélem le az egész ruhatáramat csak azért, mert a boltokban is lecserélték az árukészletet. Az öltözködés pedig… éppen milyen kedvem van reggel. Változó. Van, hogy csinibben, szoknya vagy ruha, van, hogy farmer oversize felsővel kombinálva. De törekszem az egyensúlyra a laza és a csini között. Az outfithez elengedhetetlen a kicsit extrább kiegészítő és az élénkebb rúzs. Színekben pedig mindig van valami aktuális, amit éppen jobban szeretek viselni.

Mi az, amit sosem viselnél?

Azokat a ruhadarabokat, amik eltüntetik a nőies vonásaimat.

Mit tanácsolsz az olvasóknak a napi öltözködésükkel kapcsolatban?

Talán azt, hogy hallgassanak a belső megérzésükre, mikor kiválasztják az aznapi outfitjüket, mert akkor biztos tükrözni fogja a hangulatukat. A másik pedig, hogy bátran válasszanak olyan ruhadarabokat is, ami nem megszokott, ami különleges, ami nekik tetszik, hiszen így tudják tükrözni az egyedi stílusukat. Hiszen minden nő egyedi és különleges!

Szöveg: Szőke Barbie – Fotó: Debreczeni Zita

 

Ezeket olvasta már?