PécsONE

Az ünnepet a várakozás teszi még ünnepibbé

Interjú Szamosi Szabolcs orgonaművésszel, a Filharmónia Magyarország igazgatójával az adventről, az ünnepre való készülődésről.

Neked mit jelent az advent?

Már hetek óta a boltokban, bevásárlóközpontokban a karácsonyt ünnepeljük, ahelyett hogy inkább az adventet élnénk meg jobban, vagy azt hangsúlyoznánk ki. Ennek nyilván az az oka, hogy a karácsony sokkal kézzelfoghatóbb a legtöbb ember számára, pedig az advent nagyon sok szép hasonlattal leírható. Advent első vasárnapján, ami az idei évben december harmadikára esik, kezdődik egyúttal az egyházi év is. Az advent (adventus Domini - Úrjövet) várakozás, mely Jézus születését készíti elő. Segít a hívőknek abban, hogy ez az időszak tartalommal teljen meg. Négy hétbe sűríti a katolikus egyház a kilenc hónapot, ahogy egy édesanya készül, várakozik gyermekének születésére. De az advent hasonlítható ahhoz is, ahogy például egy gyermek készül a születésnapjára, vagy bárki más az életének egy nagy eseményére. Azt gondolom, hogy ezeket az ünnepeket az előkészületek teszik még ünnepibbé, amit hajlamosak vagyunk sokszor átugrani, elsietni és türelmetlenül előrébb hozni. Nagyon szemléletesen fejezi ki az adventet a roráték világa. A katolikus egyházban, a csak ebben az időszakban hajnali szentmisék vannak.  Ilyenkor sötétben, reggel hat órakor megérkezünk a szentmisére, és mire kijövünk, már szendereg a fény, kel föl a nap. Ezt mutatja a négy gyertya is, hogy a sötétben először csak az egyik gyertya világít, aztán lesz belőle kettő, három, négy. Egyre erősebb a fény, és majd a karácsony hozza el a teljes fényt. Rengeteg szimbólum segíti az adventi várakozásunkat. Nagyon örülök, hogy idén az adventet Grúziában, Tbilisiben indíthatom, ahol ünnepi szentmisét mutat be Kiss-Rigó László szegedi megyés püspök atya, és engem kértek föl, hogy orgonáljak.

Ahogy beszélsz az adventről, egyértelmű, hogy fontos neked. Ti ezt hogyan szoktátok megélni? Illetve hogyan tudod megélni a munkád mellett?

Nagyon nehezen. Megmondom őszintén, hogy a Bazilika orgonaművészeként, zenei vezetőjeként sokkal könnyebb volt ezeket az ünnepeket megélni. Most is ebből táplálkozom. Ebből a két évtizedes élménykörből, illetve gyerekkoromból, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban a gyertyagyújtások élményeiből. Vasárnap esténként tartottuk az adventi gyertyagyújtást, és ott, a pannonhalmi Bazilikában háromszáz fiú énekelte az adventi vesperást. Ez nagyon különleges élmény volt számunkra. A gregorián dallamok, és az, hogy közben a teljesen sötét templomban csak annyi gyertya égett, ahányadik vasárnapnál tartottunk.  Ehhez az élményemhez igyekszem mindig visszafordulni töltekezésül illetve otthon is próbáljuk megtartani a gyertyagyújtásokat szombat esténként az adventi időszakban.

És mint a Filharmónia Magyarország igazgatója? A cég műsorpolitikájába hogyan épül be ez a szemlélet? Hogyan készültök a karácsonyra?

A Filharmónia Magyarország, mint közhasznú, nonprofit kft., nem részesíthet ilyen módon előnyben egyházi időszakokat, de van például heti rendszerességgel egy olyan programunk, ahol a munkatársaknak szoktam beszélni zeneművekről. Meghallgatunk egy-egy kisebb részletet, és arról szólok néhány szót. Ez azért fontos, mert közülük sokan nem zenészek. Ilyen alkalmakkor eshet szó arról is, hogy mi az, ami egy-egy ünnepkörhöz kapcsolódik.  Mielőtt mindenki elmenne a karácsonyi szabadságára, az egymástól való év végi elköszönésünket is az adventi koszorú mellett tartjuk.

Milyen zenéket hoztok az adventban?

Egész decemberünk, sőt az egész évünk fókuszában a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny állt és áll. Ez fog kiteljesedni december 15-én és 16-án, amikor a Kodály Központban rendezzük a döntőt és a gálakoncertet, amit a televízió is közvetít. Mondhatni, az idei évünk a Maestro adventjének jegyében telt. December 28-án pedig a nagyon sikeres Angster-bérletünk szokásos karácsonyi koncertjeként Kovács Szilárd és Fülep Máté adnak hangversenyt a Bazilikában.

A karmesterverseny története hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Ezen a versenyen indult valamikor több zsűritag is, így Kobayashi Ken-Ichiro is.

Nagy öröm számomra, hogy tizenöt év után ismét megrendezhetjük a televíziós karmesterversenyt, amit a világhírű Maestroról, Solti Györgyről neveztünk el, Lady Solti védnöksége mellett. Egyrészről fontos, hogy a fiatal karmesterek ismertségének hiányát szeretnénk ezzel pótolni, mert ha megkérném a közönségünket, hogy soroljanak nagy magyar karmestereket, biztos vagyok abban, hogy mind olyan nevek merülnének fel, akik korábbi karmesterversenyek díjazottjai voltak. Másrészről a Filharmónia Magyarország szlogenjének megfelelően cél, hogy „közel hozzuk a zenét”. Ezt Zeneszüret fesztiválunkon nagyon jól meg tudjuk valósítani, mikor az utcákra, a terekre is kivisszük a muzsikát. Ezúttal pedig a tévé képernyőjén keresztül jutunk el az emberek otthonaiba. Izgalmas, fordulatos versenyt láthatnak, akik szombat esténként az M5-ön figyelemmel kísérik a programot, ahol igazi értékeket mutatnak meg rendkívül tehetséges fiatal muzsikusok. Személyiségük is különleges, nemcsak a hivatás, amit űznek. Azt szeretnénk, hogy ne csak annak legyen izgalmas műsor, aki érdeklődik a karmester szakma iránt, hanem mindenkinek. Éppen ezért igyekeztünk a programot úgy alakítani, hogy népszerű művek szerepeljenek minden fordulóban. Operanyitányok, versenymű tételek, szimfonikus költemények, olyan zenei csemegék, amelyek ismerősen csenghetnek sokak számára. Tehát az volt a cél, hogy szakmailag magas szintű műsort hozzunk létre, és hogy a klasszikus zenét közelebb vigyük az emberekhez. Ennek jegyében pedig nagyon hosszú készülődés volt. Több éve megszületett a döntés a kormány részéről, hogy forrást biztosít a karmesterversenyre, aztán meghirdettük a Maestrot, ami nagyon jól sikerült. A világ negyven országából 186-an jelentkeztek, akikből egy előzsűri a beküldött DVD-k alapján 40 főt hívott meg az első fordulóba.

Az advent – karácsony metaforán tovább menve, ha az elmúlt év volt az advent, a verseny döntője pedig a karácsony, milyen ünnepet vársz?

Azt remélem, hogy sikerül egy újabb lépést tennünk abba az irányba, hogy többen fogják azt gondolni, érdemes komolyzenét hallgatni; hogy egyre többen meghallják a világban, hogy a Kodály Központban 2010-ben átadásra került az ország legjobb akusztikájú hangversenyterme, és reményeim szerint „megszületik” egy új Kobayashi Ken-Ichiro, aki nemcsak Magyarországon, de a világon is elismert karmesterré, a közönség kedvencévé válhat.

Kuti Gergely

Ezeket olvasta már?