PécsONE

„Szeretem ezt az egész ügyet, szeretek itt lenni”

Korábban érkeztem a megbeszéltnél, gondoltam, szétnézek a csarnokban, hosszúkávé, majd szelfi Szél Tamással, készülődés Bíró Lajosnál, sülnek Lakatos Márk kolbászai… Győzőhöz érve kiderült, nem tudtam elég korán jönni, már pár órája szorgoskodik kis konyhájában.

Másfél évvel ezelőtt nyitottad a Hold utcai Belvárosi Piacon Steamboo elnevezésű tulajdonképpeni fúziós konyhádat az általad kitalált ételekkel, majd tavaly Bécsben is nyílt egy. Erős kezdés egy induló vállalkozástól. Mióta főzöl, mi vitt ebbe az irányba, és hogyan jött az ötlet?

Apukám cukrász, de édesanyámtól jött minden, ő nagyon-nagyon jó szakácsnő, mellette sok mindent láttam már gyerekként, a paradicsomkifőzést, a csigatészta-készítést, segítettem a panírozásban... A vendégek gyakran mondták, miért nem nyit éttermet.

Fotó: Bellai László – a Galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A gasztronómia mindig is érdekelt, én is szeretem megvendégelni a barátaimat mindenféle jóval, és ők is mondták egy vacsora alkalmával, hogy miért nem nyitok egy éttermet. Először a magyar konyha érdekelt, majd az olasz, főleg a tészták, mindig magam gyúrom, friss tésztából lényegesen más az étel! Aztán elkezdtem a japán konyhával foglalkozni, a susival, a nigiri és makikészítéssel, hideg és meleg ételekkel. Nagyon benne voltam, és egy véletlen folytán, egy este született meg az ötlet, hogy mi lenne, ha a rizst, amit a végtelenségig variálhatóan lehet használni, különböző feltétekkel megspékelném. Jöhetne rá magyaros, különféle sajtok, gomolya, kék sajt vagy lazac, amit éppen akarok. De színezhetem a rizst szépiatintával, vagy bekeverem zakuszkával, guaqamoléval. Mindig agyalunk, és igyekszünk készíteni újabb és újabb variációkat. Az így elkészült steambookat sütőpapírba csomagoljuk, és gőzben négy perc alatt készre pároljuk.

Ez egy új dolog az életemben, türelemmel kell lenni, időt kell hagyni neki, és remélhetőleg egyre többen megismerik.

Itt állok, és egyelőre elég nehezen lehet téged mikrofonvégre kapni, mert folyamatosan jönnek és érdeklődnek a vendégek, tájékoztatod és kiszolgálod őket, a visszajelzések nagyon jók, mindenkinek ízlik. Mivel ez napi elfoglaltságot igényel, mennyire tudsz jelen lenni a helyen, hiszen azt tervezted, aktívan részt veszel a munkában?

Amikor színház van, nagyon nehéz, mert pont tíztől kettőig próbáim vannak, de azért általában itt tudok lenni. Most, június vége felé elkezdődik a Valami Amerika harmadik részének forgatása, aztán pedig a Mi kis falunk folytatása. Addig van egy hónapom, megpróbálunk beállítani valami rendszert, ami reményeim szerint jól fog működni.

Néhány hete új gasztronómiai szerepkörben is bemutatkoztál, a televíziónézők szakácsként láthattak viszont. Hogyan kerültél a Konyhafőnök VIP csapatába?

Megkeresés alapján, nyilván ment egy szűrés, végiggondolták, ki az a híresség, népszerű ember vagy celeb aki tud főzni. Azt gondolom, pontosan tudják, ki mit tud, és ki mennyire van képben. Volt egy válogatás, próbafőzés és így kerültem be.

Nagyon nagy dolognak érzem, hogy eljutottam a döntőig, nagyon élveztem!

Milyen élmény volt ez a fajta megmérettetés, mennyivel adott mást vagy többet, mint a színpad vagy a film?

Teljesen más! Bele kell pörgetni az egészet egy vagy másfél órába, tele vagy egy másfajta kreatív energiával, mert nem tudod pontosan, mit fogsz készíteni. Nagyon nagy tanulsága vagy pozitív hozadéka az, hogy teljesen más szemlélettel főzök azóta, megváltoztatta az alapjait. Beljebb kerültem technikákkal, okosabb lettem sok újdonsággal, jófajta energiákkal töltődtem fel.

Melyik magyar tájegység konyháját szereted, illetve mi a kedvenc ételed?

A kedvenc ételem a rántott csirke, ami igazán nem köthető sehova, de nagyon szeretem a lapcsánkát, amit anyukám csinál, de a spenót, a knédli és a sztrapacska is közel áll hozzám. A Mátra környéki ételekért is rajongok.

Ha jól tudom, a Beugróval érkezel Pécsre. Van-e valamilyen kötődésed a városhoz?

Nagyon szeretem Pécset, az első három általam kedvelt magyar városok között van. Kezdetektől ott vagyok a POSZT-on, tényleg igazi színházi fesztivál, ott maradtunk végig, megnéztük az előadásokat, minden éttermet végigpróbáltunk. Egy igazi mediterrán magyar város, nagyon szeretem!

Végül oszd meg, kérlek, egy receptedet a pécsi olvasókkal!

Ez a mai napon először bemutatott körözöttlevesem receptje lesz.

Körözött leves :: Fél fej vöröshagymát olajon megdinsztelek, hozzákeverek huszonöt-huszönöt gramm édes őrölt pirospaprikát, őrölt köményt és egy csipetnyi egész köménymagot. Majd száz-száz gramm tejfölt és görög joghurtot nyolcszáz gramm tejjel elkeverek. Beleteszem a hagymát, sózom és összemixelem. Ötszáz gramm tehéntúrót áttörök és kikeverem fél fej apróra vágott lila hagymával. Mindkettőt kihűtöm, majd tálaláskor a kimert levesbe a túróból teáskanállal gombócokat formázok, végül megszórom apróra vágott zöldhagymával vagy snidlinggel.

 

Lokodi Ákos

Ezeket olvasta már?