PécsONE

Női energiák

Bozsik Yvette Kossuth-díjas balettművész, koreográfus, rendező, egyetemi tanár idén januártól a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti tanácsadója. A színházat felújítják, a műsor is alakul, az új évadról, új bemutatókról kérdeztük.

Kaposvár jelképét, a színházat felújítják, hogyan vált be az ideiglenes játszóhely? Mennyire szerette meg a közönség, mennyire szeretik a színészek?

Ez az év a mobilitás jegyében telik. Mindenkitől, a műszaktól, a szervezéstől, a színészektől, erőfeszítésekbe kerül, hogy az eddigi színvonalat tartani tudjuk, valamint az Agóra számára is kihívást jelent a jelenlétünk. A színház ebben kivételesen jól teljesített, teljesít, beleértve a közönséget is, amely reméljük, kitart mellettünk a felújítás ideje alatt is, megtisztel minket látogatásaival, hiszen a jó színház nem létezik közönség nélkül.

Ez az első műsorterve művészeti tanácsadóként. Mennyiben, miért és miben változtatott a hagyományos kaposvári színházi arculaton?

A mobilitás, a nyitottság, az együttműködés hatja át az évadot, ami egyébként önmagamra is jellemző. Sok vendégelőadás jön hozzánk, klasszikus és zenés művek egyaránt, gyermekelőadások, fiatal rendezők és női alkotók jellemzik ezt az évadot, de találhatunk benne olyan műveket is, amelyek akár a családon belüli erőszakra hívják fel a figyelmet, ezzel hangsúlyt fektetve a társadalom felelősségvállalására.

Mennyiben más egy női rendező? Kérdezem azért, mert öten is lesznek az új évadban. Csupán így alakult, vagy fontosnak érzi a női látásmód színpadra kerülését?

Nőként mi mást tehetnék, mint figyelek a körülöttem lévő tehetséges női alkotókra. Az én pályámon is tapasztaltam, hogy mennyivel nehezebb női rendezőként érvényesülni. A mai harcias, háborúskodó közéletben, amely a színházra is kihat, fontosnak tartom a női energiák megjelenését, egymás megértését és elfogadását.

A műsortervben az operett éppúgy szerepel, mint a kortárs szerzők művei, emellett családi színházként is jellemzik a Csiky Gergely Színházat, azzal, hogy a hagyományos gyerekszínház mellett az egészen kicsiknek is játszanak. Ilyen korán kell elkezdeni a közönség kinevelését?

A csecsemőszínházi előadás az egyik leginnovatívabb és legkorszerűbb színházi műfajok közé tartozik, amely az egész családot beavatja. Külföldön sok fesztiválon találkoztam csecsemőszínházi produkciókkal. Én magam is fiatal anyaként a Kolibri Színházzal közösen egy Európai Uniós projekt keretében ismerkedhettem meg ezzel a programmal. Ezek az előadások nagyon népszerűek, az előadások után játszóházak is rendszeresen vannak, így a szülőknek és a kisbabáknak is csodálatos közös élmény.

A Nemzeti Táncszínház, Pécsi Balett, Góbi Rita társulata… Miért fontos őket Kaposvárra hozni?

Fontosnak tartom neves, tehetséges koreográfusok meghívását, hogy akár rendezőként is kipróbálhassák magukat. Különösen a gyerekszínházi táncelőadások kiszélesítését szeretném, amelyben a Nemzeti Táncszínháznak rendkívüli jelentősége van. A Pécsi Balett egy csodálatos társulat, ebben az évben már önálló lett, és a két színház közelsége miatt fontosnak tartom az együttműködést.

Kiemelne néhány előadást? Melyik a kedvence?

Németh Ákos Müller táncosai című előadás a Katona József Színház Kamarájában óriási siker volt az akkor debütáló Rajkai Zoltán főszereplésével. Szimbolikus, hogy őt hívtam meg a darab kaposvári megrendezésére.

Érdekes, hogy újra vállalkozik a Cabaret színpadra állításával. Mennyiben lesz más, mint a Katona József Színház-beli vagy a hét évvel ezelőtti Centrál színházban bemutatott rendezése? (Máig emlékszem Keresztes Tamás és Marozsán Erika kettősére, nagyon jó előadás volt.)

A Kabaré, avagy elvágyódás két részben című előadás csak címében egyezik és nem a musical változat. A Central Színházban bemutatott nagy sikerű musical itt, Kaposváron új díszlettel, új jelmezekkel és koreográfiával kap fiatalos lendületet. Sally címszerepében Mikecz Estilla, aki most végzett a Kaposvári Egyetemen Vidnyánszky Attila osztályában, csodálatos hanggal és kisugárzással fogja ámulatba ejteni a közönséget Kaposváron.

Balogh Robert

Ezeket olvasta már?