PécsONE

„Mi vagyunk a Halott Pénz, Pécsről!”

A Halott Pénz tagjait Pécs hozta össze egymással. Zenei képzettségükre, világszemléletükre ez a város gyakorolta a legnagyobb hatást. Marsalkó Dávid szólóprojektjéből itt lett hét fős élőzenekar, amely az elmúlt években országszerte és határainkon túl is bizonyított klubkoncerteken és fesztiválszínpadokon egyaránt, 2016 pedig különösen sikeres évnek mondható a zenekar életében. Egy ilyen fontos év zárását máshol nem is tudná elképzelni a zenekar, mint Pécsett. Mert, ahogy gyakran a koncertek kezdetén is elhangzik: „Mi vagyunk a Halott Pénz, Pécsről!” A városról, emlékekről és sikerekről a beszélt a koncert apropóján a PécsONE-nak.

Pécs az otthonod, itt a családod és a legrégebbi barátaid, akik köztudottan fontosak neked! De mi az, amiért a legszívesebben jössz haza rajtuk kívül?

Sok barátom elköltözött már sajnos. Akik Pesten vannak, azokkal könnyebben tudom tartani a kapcsolatot, akik külföldön élnek azokkal sokkal nehezebb. Szerencsére még maradtak barátaim Pécsett, akikkel jó találkozni, miattuk is jövök, meg a város miatt. Pécs bárhol is éljek a részem, a gyerekorom. Bárhol is vagyok, bárhol is éljek mindig Pécsen érzem igazán otthon magam. Pécs a részem, a gyerekorom. Nagymamám lekváros fánkja, zsebében a negro… A belvárosban nőttem fel, ott mozogtam a legtöbbet, ide kötődöm a leginkább. De nagyon szeretem a Babits környékét, mivel oda jártam gimibe, sokat lógtunk a környéken. A Tettye hangulatát is szeretem, imádom nézni a várost, ahogy lemegy a nap.

Látva a magyar könnyűzene élvonalát, mondhatjuk, hogy Pécs Magyarország Liverpoolja. Minek köszönhető, hogy kivételes zenei tehetségek indulnak innen?

Valóban, országszerte nagy a respektje a pécsi zenekaroknak, és jelenleg is formálódnak szuper bandák. Aktív a zenei élet, vannak koncertek, a közönség megbecsüli a hazai zenekarokat. Azt gondolom, öröm pécsi zenésznek lenni.

Ez a város hozzáállásban és nyitottságban élen jár az országban. Olyan attitűdöt ad, amivel bárhol a világon elboldogulsz. Emellett egyedi gondolkodású a pécsi ember, ami a kreatív tevékenységeknél igen jól jön. Sok helyen jártam már az országban és tényleg van valami különleges a pécsi atmoszférában. És persze az sem mellékes, hogy míg egy ügyes pesti gitáros két-három, egy dobos négy-öt zenekarban is játszik párhuzamosan, addig vidéken általában csak egyben. A Halott Pénz tagjai is csak ebben a zenekarban játszanak és itt nyújtanak száz százalékot.

Hosszas szólókarrier előzte meg a jelenlegi sikereidet az együttessel. Mi ennek a sikernek a titka?

A legnagyobb siker az, ha motiváltak vagyunk, ha élvezzük amit csinálunk. Ha úgy kelek fel reggel, hogy van miért, ha úgy fekszem le, hogy folyamatosan töröm a fejem, mit hogyan kellene, akkor van értelme. De ehhez hosszú út vezet.

A legfontosabb a kemény munka és az alázat. Azt gondolnád, elcsépelt szavak ezek, de rengeteg zenekart láttam már így vagy úgy elhasalni ha ez a kettő nem volt a megfelelő szinten.

Szólókarrierem idején volt egy időszak, amikor már rendszeresen felléptem, de még mindig volt fix munkahelyem. A koncertekről olyan reggel öt-hat óra körül értem haza, majd fél 9-re mentem megint dolgozni és olykor el-elaludtam az íróasztalomnál. Egyszerre több lovon ülve nem lehetett a maximumot nyújtani. Végül csak a zenét és a bizonytalanságot választottam. Mindent egy lapra tettem fel. És amikor megalakultunk, legfektettem néhány alapszabályt, amelyek fontos része, hogy saját magunk pakoljuk a cuccokat és hogy ne a bulvár médiából ismerjenek minket, hanem kizárólag a zenénk miatt. Nekem ez a legfontosabb.

Visszaköltöznél Pécsre?

Nehéz megmondani, jelenleg nagyon Budapesthez köt az életem. Mindenképpen a család lenne az oka, ha visszaköltöznék.

Milyen év volt neketek 2016?

2016-ban rengeteg dolog történt a zenekar életében: megjelent az Ülni. Örülni. Megőrülni című lemez, a tavasszal országhatárokon túl is turnéztunk.

A Valami van a levegőben két kategóriában is elnyerte a legrangosabb hazai zenei elismerést, a Fonogramot. Egyszer a szakmai zsűritől kaptuk az év hip-hop felvétele díját, az év dala díját pedig, amire ugyancsak nagyon büszke vagyok, az MR2 Petőfi Rádió hallgatóinak szavazatai alapján kaptuk

A tavaszi turné országszerte teltházas koncertekkel zajlott. Ennek keretében immáron másodszorra léptünk fel az Akvárium Klubban. Júniusban pedig 10 ezer látogató váltott jegyet a tavaszi turnézáró nagykoncertünkre a Budapest Parkba, ahova szeptemberben is visszatértünk – ekkor már elővételben elkelt az összes jegy. Egész nyáron egyik fesztiválról a másikra mentünk. Felléptünk az EFOTT-on, a SZIN-en, a Fishing On Orfűn, és a Volt Fesztiválon, és a Strand fesztiválon valamint a Balaton Soundon és végül a Sziget nagyszínpadán. Egy ilyen év után Pécsre kell hazatérni. Az, hogy itthon vagyunk maga az ünnep. Ezért a Halott Pénz Évzáró koncertje 2016. december 26-án lesz a Pécsi Sportcsarnokban.

Szerző: PécsONE – Fotó: Orbán Péter

Ezeket olvasta már?