PécsONE

2019 – a Merkúr éve

Vajda Gaby (írói név) foglalkozását tekintve közgazdász, író, akit gyerekkora óta foglalkoztat az asztrológia. 2014-ben megjelent „A csikálás művészete, avagy az egyik megbizserget, a másik miért nem?” című könyvében külön fejezetben, egyedi látásmóddal foglalkozik a csillagjegyekkel és az asztrológiával, ezért arra kértem, ossza meg velünk, az asztrológia szerint mi várható 2019-ben, a Merkúr évében.

Hivatását tekintve nem asztrológus, de régóta foglalkozik azzal, hogyan befolyásolják a bolygók a földi életet.

Közgazdász vagyok, a szakmámban is dolgozom. Emellett az asztrológia és az ehhez kapcsolódó horoszkóppal, csillagászattal kapcsolatos kérdések kiskorom óta foglalkoztatnak. A párkapcsolatoknál úgy vettem észre, különösen fontosak a különböző embertípusok közötti hasonlóságok és különbségek, amelyek sokszor a születésünk pillanatában determinálódnak. Ezért is foglalkoztam könyvben külön is ezzel a kérdéssel. De ugyanolyan hétköznapi ember vagyok, mint mások, és én is kicsit szkeptikusan állok hozzá az egyes felmerülő kérdésekhez, vannak viszont olyan részei, amelyeknek igazához személyes tapasztalataim miatt ragaszkodom.

Nem hivatásos asztrológus, mégis komolyan ért az asztrológiához. Hogyan képezte magát?

Több mint tizenöt éve figyelem az embereket, a párkapcsolatok minőségét és a horoszkópokat, valamint ezek összefüggését, melyek feltárása sok embernek segítettek megtalálni a hozzájuk illő társat. Ahhoz, hogy hosszú távon ne túl nagy kompromisszum megkötésével, mégis harmonikusan éljenek az emberek, és ahhoz, hogy ne kelljen önmagukból a másikért kifordulni, vagy gyökeresen megváltozni valakinek, az kell, hogy eleve hasonló alaptermészettel rendelkező, azaz ugyanabból az őselemből (Föld, Víz, Levegő, Tűz) válasszon magának társat mindenki. Ezek velünk született alaptulajdonságokat határoznak meg, amelyeken nehéz vagy szinte lehetetlen változtatni. Mindig érdekelt, mi az oka annak, hogy valaki sikeres vagy boldog, és próbáltam megközelíteni több szempontból is. Az egyik ilyen szempont volt, hogy milyen horoszkópja vagy aszcendense van az illetőnek, és arra jutottam, hogy nagyon sok tulajdonság erre vezethető vissza.

A következő év, 2019, a Merkúr éve. Mi várható ebben az évben, és mitől lehet különleges az elkövetkező időszak?

Hangsúlyoznám, hogy a jövőt konkrétan megmondani nem lehet, de ha élünk a lehetőségekkel, a Merkúr éve nagyon érdekes év lesz minden téren. A Merkúr van a legközelebb a naphoz, az a legmelegebb és egyben legkisebb bolygó. Ez azt jelenti, hogy a gyorsaság, a változásokhoz való gyors alkalmazkodás lesz a domináns. És i­ jön a különbség: melyik csillagjegy, melyik embertípus tud élni vele, és kinek jelent ez hátrányt. Aki pörgősebb, az nem is fogja különösebben érzékelni a változást, csak hogy valami jó irányba megy el. Ez a Tűz jegyűekre igaz a legjobban (Kos, Oroszlán, Nyilas), de azok, akik nyugodtabbak, megfontoltabbak, mint a föld jegyűek (Bika, Szűz, Bak), ők is ki tudják majd használni mind gazdasági, mind szerelmi téren. Emelle­ a kommunikációs készségek előtérbe helyezése lesz a fontos, ugyanis 2019-ben olyan energiák lesznek, amik a kommunikációs blokkokat feloldják. Ezt azért jó tudni, mert lehet rá reagálni mind a karrierépítésben, mind a magánéletben. Párkapcsolati szinten a tabuk feloldódnak, meg tudunk beszélni problémákat, új ismeretségek kötődnek, a régóta húzódó dolgok lezárulnak, rengeteg baba fog foganni, termékeny év lesz. A Merkúr éve tehát nagyon jó évnek ígérkezik, de mindenkinél azon fog múlni ez a sikeresség, hogy észreveszi-e a lehetőséget, mert vannak olyan embertípusok, akik negatívan állnak hozzá a változásokhoz, és nem tudnak úgy reagálni, mint a többiek, hiszen rá kell hangolódni ezekre a pozitív energiákra, mert az új mindig hoz valamit, egy tudást, egy fejlődést. Az, aki nem kitartó, nem tud élni ezekkel a lehetőségekkel. Természetesen nem lehet kijelenteni, hogy mindenkinek minden jól alakul majd, de ha a bolygókon múlik, akkor egy jó év várható.

Milyen összetevők határozzák meg, hogy valaki melyik embertípushoz tartozik?

A csillagjegyen kívül az aszcendens is meghatározó, vagyis, hogy a születésünk pillanatában a keleti horizonton éppen melyik csillagjegy kel fel. Ehhez óra/perc pontossággal kell tudni a születési időt. A kettő között az a különbség, hogy míg az aszcendens azt mutatja, hogy milyennek lát minket a környezetünk, addig a csillagjegy az alaptulajdonságainkat hordozza. Könnyen előfordulhat, hogy a saját horoszkópunkat olvasva úgy érezzük, a felvázolt tartalomnak csak az ötven százaléka igaz rá. Ez eredhet abból, hogy a neveltetés, óvodai/iskolai/baráti kör már módosította vagy gyökeresen megformálta a személyiségét, másrészt előfordulhat, hogy például nem tipikus Bak, Vízöntő… stb. Mindenki körülbelül tisztában van azzal, hogy az adott jegynek nagyon tipikus tagja-e, vagy sem. Ismerek olyan Halak nőt, akire egyáltalán nem jellemzőek a Halak alaptulajdonságai. Illetve létezik olyan eset is, hogy két Halak teljes más attitűdökkel bír. Minden szabályrendszerben vannak kivételek, és ettől csodálatosak a „törvényszerűségek”. Én a tipikus elemeket vettem alapul. Ha úgy érzi valaki, hogy nem tipikus képviselője valamely jegynek, akkor elképzelhető, hogy az aszcendensek jobban befolyásolják az ember személyiségét, mint az alaphoroszkóp. Az aszcendens jegyeit mutatjuk kifelé, a környezetünk ilyennek ismer minket.

Az egyes csillagjegyek tekintetében milyen évnek ígérkezik 2019?

Gaby, köszönöm szépen, hogy megosztotta velünk, hogyan is látja az elkövetkező évet. További sok sikert kívánunk önnek a Merkúr évére is!

Prím Péter

Ezeket olvasta már?