PécsONE

„A lehetőséget látom Baranyában”

„A vállalkozói és a politikai pálya sok szempontból hasonlít egymásra: kihívásokkal teli és könnyebb időszakok váltják egymást, de mindkettőben helyt kell állni.” Beszélgetés Madaras Zoltánnal, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökével.

„Nekem a helytállásban a stabil értékrend és a világosan kiűzött célok segítenek, így mindig tudom, hogy merre kell haladnom. És nagyon fontos az is, hogy nyitott szemmel járjunk, hogy meg tudjuk látni a lehetőségeket, az értékeket, hogy mi az, amire építhetünk” – válaszolta Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, amikor arról kérdeztük, mi lehet a siker titka.Baranyai vagyok, itt születtem, itt él a családom, akikre mindig számíthatok. Szeretem a változatos tájat, a városokat, falvakat, a baranyai embereket. Többször voltam távol, de mindig tudtam, hogy haza fogok jönni. Sokat köszönhetek Baranyának, ezért szeretnék minél többet visszaadni, és úgy látom, hogy a megye gazdaságának erősítésével tudok legtöbbet tenni az itt élő emberekért.”

Madaras Zoltán 2014 óta tagja a Baranya Megyei Közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának, idén májusban választották a közgyűlés elnökének. Az áprilisi választásokon egyéni parlamenti képviselői mandátumot nyert Nagy Csabát követi az elnöki poszton. Politikai szerepvállalását megelőzően helyi családi vállalkozásukban dolgozott Szigetváron és térségében. Madaras Zoltánnal arról beszélgettünk, hogy vállalkozói tapasztalatait és szemléletmódját hogyan tudja hasznosítani elnöki munkájában.

Fotó: Sasvári János

„Számomra nagyon fontos, hogy ha belekezdek valamibe, akkor azt végig is vigyem. Nem állok meg, ha nehézségekbe ütközök, hanem kiállok a céljaimért. Ezt tanultam a családomtól. Már gyerekkoromban is azt terveztem, hogy felnőttként majd édesapám nyomdokaiba lépek.”

Madaras Zoltán nem véletlenül szeretett volna már gyerekként is vállalkozó lenni, hiszen nagyon fontos számára a családi hagyományok követése. Édesapja az 1990-es években textilipari vállalkozást alapított Szigetváron, amely sikeresen működött, amíg az olcsó kínai textiláru el nem árasztotta a magyarországi piacot. Agrármérnöki diplomáját Keszthelyen szerezte, ahogy édesapja is, majd textilipari főiskolán is tanult.

„Összetartó családból származom, nálunk gyermekkoromban nagyon fontosak voltak az ünnepek, a hagyományok, és ma is úgy élünk, hogy tudjuk, egymásra mindig támaszkodhatunk. Azt hiszem, a mai rohanó világban mindannyian egyre inkább érezzük a család fontosságát.

Három gyermekem van, akikre nagyon büszke vagyok, ha tehetem minden szabadidőmet velük és a feleségemmel töltöm. Fiam hét éves, kislányaim pedig öt és egy évesek. Ormánsági horvát lány a feleségem, akinek fontosak a gyökerei, ezért ő tanítja gyermekeinket horvát nyelvre is. A gyerekeim számomra a legfontosabbak. Szerintem minden apát megváltoztatnak a gyerekei, engem legalábbis nagyon megváltoztattak, jó értelemben. Az ő születésük a legpozitívabb eredménye az életemnek. Szeretném átadni nekik is a családi értékrendet, hogy ők is tudják, hogy egymásra számíthatunk, és a nehézségeket együtt kell megoldanunk.”

A programjában kiemelt helyen szerepel a horvát-magyar kapcsolatok erősítése. Miben látja ennek az országhatárokon átívelő együttműködésnek a fontosságát?

A történelmi események már gyermekkoromban megtanítottak arra, hogy mennyire fontos az összefogás. Édesapám a délszláv háború idején több, mint száz nehéz helyzetbe került horvát családnak adott munkát zokni és harisnya gyárában. Hétvégenként a családunk horvát gyerekeket látott vendégül, gyerekként együtt játszottunk, barátságok alakultak, és láttam az együttműködésben, egymás segítésében rejlő erőt.

Ma már pontosan tudom, déli szomszédunk területi adottságai hasonlóak a mi adottságainkhoz, ezért a kihívásaink is hasonlóak. Ennek megfelelően a megoldások is hasonlóak lehetnek, ezért tartom fontosnak, hogy erősítsük a kapcsolatot, és megosszuk egymással a tapasztalatokat. Ezzel erősítjük magunkat, és egymást is.

Milyen út vezetett ahhoz, hogy Önből is vállalkozó legyen?

Mindig tudtam, hogy hazajövök dolgozni, Baranyába, a családi vállalkozásba, és a külföldön szerzett tapasztalatok csak megerősítettek ebben. Az egyetemi éveim alatt lehetőségem nyílt egy évet az USA-ban tölteni. A kanadai határ mentén egy családi szarvasmarha farmon dolgoztam, olykor mínusz 20 fokos hidegben a szabad ég alatt. Nagyon sokat tanultam itt kitartásról és alázatról, mivel életem egyik legkeményebb éve volt. Emellett meg tudtam látogatni az USA számos államát, ahol sokat tanultam a cégmenedzselés területén is. Még most is sokszor merítek az ott megszerzett tudásból és tapasztalatokból.  

Ezt követően visszatért Magyarországra a családi vállalkozáshoz, és egy új üzletágat is indítottak.

Így van, és nem is volt kérdés számomra, hogy hazatérjek. Közben már az egyetem alatt az utolsó két évben családi vállalkozásban dolgoztam csütörtök-péntek-szombat éjszakánként, az egyetem elvégzése után pedig már másnap beálltam dolgozni.

Édesanyám ebben az időben egy élelmiszerboltot vezetett, így volt rálátásom erre a piacra is. Az apró falvakban sok helyen nem működött bolt, vagy ha volt is, a helyiek csak nagyon drágán tudták beszerezni az alapvető élelmiszereket. Két testvéremmel – Tamással és Gergellyel – olyan autókat kezdtünk el építeni, amelyekkel helybe tudtuk vinni mindazt, amire egy háztartásnak szüksége lehet. Komplett kis boltokkal jártuk a megyét. 164 településre mentünk ki nap mint nap. A mozgóárusításban nagyon fontos, hogy pontosak legyünk, még fél óra késés sem fér bele, ha a vevőink számítanak ránk, ezért nyitottunk egy autószerelő üzemet is, ahol saját, a kiszállításhoz használt autóinkat szervizeltük, mert csak így tudtuk pontosak maradni, nem várhattunk arra, hogy más szerelő majd valamikor elkészül az autókkal.  Ekkor tanultam meg, hogy mennyire fontos, hogy több lábon álljunk. Később éttermet nyitottunk Szigetváron, és megvettünk egy üres pékséget is, amit újraindítottuk. Ezekre az eredményekre és ezzel együtt a családomra is nagyon büszke vagyok, mert mindent saját erőnkből értünk el.

Tapasztalatait hogyan tudja Baranya megye gazdaságának fellendítése terén hasznosítani?

Én azt látom, hogy egy kisebb település, egy falu életében meghatározó lehet, ha oda települ egy akár csak 20 fős cég. Ez azt jelenti, hogy helybe jön a munkáltató, akinek érdeke, hogy helyi munkaerőt alkalmazzon, így mindkét fél nyer rajta, mivel csökken az ingázók száma is. Fontosnak tartom, hogy első lépésként a kisebb vállalkozások számára tudjuk vonzóvá tenni a baranyai kis településeket, később pedig el tudjuk érni a nagyobb cégeket is. Ennek hatására növekszik a helyi gazdaság megtartóereje, a külföldre költözött honfitársaink számára is reális megélhetési lehetőségeket nyújthat Baranya megye, és így többen dönthetnek úgy, hogy hazaköltöznek. Bár még magasabbak a fizetések a nyugat-európai országokban, de már látható, hogy megindult egy hazaköltözési hullám, ami a helyi gazdaság munkaerőkihívásainak kezelése mellett abból a szempontból is jó, hogy a családtagoknak nem egymástól távol kell élniük. De ez csak közös felelősségvállalással, kitartó munkával és összefogással sikerülhet.

Példaértékű ebben a tekintetben a villányi borászok összefogása. Nem egymással versengenek, hanem összefognak, és azért a közös célért, hogy Villány előrejusson, mindent megtesznek. Meg lehet nézni az eredményeiket. A borvidék nemcsak országos, hanem világhírű! Nemrégiben egy delegációval jártam Villányban. A házigazda azért késett, mert 30 villányi borász együtt ment fel gyalog egy kereszthez, ahol egy imázsfilmet forgattak közösen. Ezt a szemléletet kell a vállalkozóknak, a politikai szereplőknek, és mindannyiunknak megtanulnunk és beépítenünk, mert együtt sokkal erősebbek vagyunk, mintha külön-külön járnánk az utunkat. Én ezt szeretném képviselni.

Madaras Zoltán szerint fontos az is, hogy külföldi kisebb, akár családi vállalkozások számára is vonzó legyen Baranya megye. Ha a kisebb cégek letelepednek a megyében, az hosszabb távon a nagyobb cégeknek is feltűnik, és vonzóvá teszi a környéket. Erre jó példa Debrecen, ahol ugyanez a folyamat ment végbe. Először megjelentek a kisebb vállalkozások majd a közepes méretűek, és most már a BMW telepíti oda az új gyárát.

„Fontos feladatunk, hogy fel tudjuk hívni a lehetséges külföldi befektetők figyelmét a Baranya megyében rejlő lehetőségekre, hogy meg tudjuk számukra mutatni, milyen szakembereket tudnak majd alkalmazni, ha ide telepítik a cégüket, milyen potenciális beszállítókat, partnereket találnak itt, és milyen, a családjuk számára fontos szolgáltatásokat tudnak igénybe venni, például hol találnak a gyermeküknek megfelelő óvodát, iskolát. Ezek mind olyan fontos dolgok, amelyek segíteni tudják a lehetséges befektetőket egy letelepedéssel kapcsolatos döntés meghozatalában. Jelenleg is dolgozunk egy olyan anyagon, amelyben az előbbi információk is elérhetők lesznek, és amely segít abban, hogy Baranya megye felkerüljön az úgynevezett HIPA térképre. Ez hatalmas lendületet adhat a megyének, decemberre tervezzük a közzétételét.   ”

Milyen szerepet tölthet be a Baranya Megyei Önkormányzat a helyi vállalkozások fejlesztésében?

Fontos szerepet. Figyelmet kell fordítanunk a piaci igényekre, hogy azoknak megfelelő szakképzéseket indítsunk, ami egyrészt segíti a jelenlévő vagy befektetni szándékozó vállalkozásokat abban, hogy megfelelő szakembereket találjanak, másrészt a képzéseken résztvevőknek releváns szaktudást, ezáltal biztos álláslehetőségeket biztosítanak. Erre az úgynevezett Paktum projekt keretében kerülhet sor. A Baranya Megyei Kormányhivatallal együttműködve nyújthatunk segítséget azoknak a hátrányos helyzetű honfitársainknak, akik munkát szeretnének vállalni, és ennek érdekében hajlandóak szakmát tanulni. A kormányhivatal emellett vállalja, hogy azoknak a befektetőknek, akik a Baranya Megyei Önkormányzat segítségével találtak rá Baranyára, mint befektetési lehetőségre, minden segítséget megad az engedélyeztetési eljárások során. Erről Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízottal állapodtunk meg és folyamatosan egyeztetünk.

Ösztönözni szeretnénk az itt tanuló külföldi egyetemistákat, hogy ne csak Pécs centrumát ismerjék meg ittlétük során, hanem látogassák meg a megye többi települését is, ahol számos kincset találhatnak.  Hogy csak egy példát említsek, angol nyelvű borkóstolókat szervezünk, hogy felhívjuk a külföldi diákok figyelmét a villányi borvidékre. Ha személyesen tapasztalatot szereznek arról, hogy Baranya milyen kitűnő hely, akár még későbbi befektetőink is lehetnek. De ha csak turistaként térnek majd vissza Baranyába, az is előnyös a megyének.

A hazai végzős egyetemisták számára egy új programot is indítunk. Ennek keretében ingyen biztosítunk majd a számukra irodákat, ahol beindíthatják a vállalkozásukat. Az első évben csak a rezsiköltségeket kell majd fizetniük, de a második évben is csak egy csökkentett bérleti díjat. Ez a két év pont elég arra, hogy egy friss vállalkozás a saját lábára tudjon állni. Ezzel támogatjuk tehetséges fiataljaink helyben maradását és sikerét. Ez azért is nagyon fontos nekem, mert három gyermekem van, és nem tudom elképzelni, hogy külföldön keressék a boldogulásukat. Azt látom, hogy aki szorgalmas és megtalálja a munkát, az itthon is megtalálja a számításait. Nem hiszem, hogy mindenkinek fenékig tejfel az élet külföldön.

Természetesen még sok mindent említhetnék, például a Paksi Atomerőmű bővítésnek köszönhetően baranyai vállalkozások is beszállítókká válhatnak ennél a jelentős beruházásnál, de további előnyt fog jelenteni az M6-os autópálya és a horvát A5-ös autópálya összekapcsolása is.

Rengeteget dolgozik, tárgyal, utazik. Mi az, ami lendületet, kitartást ad ehhez, mi motiválja a munkája során?

A tenni akarás a közös jövőnk érdekében, hogy egy olyan élhető Baranyát teremtsünk, ahol nem kérdés, hogy lehet-e helyben boldogulni. Fontos, hogy gyermekeinknek ne kelljen külföldre menniük azért, hogy tisztességesen meg tudjanak élni. Közösen kell biztosítanunk a helybenmaradás feltételeit. Ehhez egy fejlődő, jól működő térséget kell létrehoznunk, és fenntartanunk. Motivációt jelent számomra elődeink kitartása is. Nekik is nehéz, sokszor még nehezebb időkben kellett helyt állniuk, de megtették. Nélkülük ma egyikünk sem mondhatná azt, hogy „magyar vagyok”. Én is azért dolgozok, hogy gyermekeink büszkék lehessenek a nemzetükre, és meglegyen a lehetőségük arra, hogy boldog életet élhessenek Baranyában, Magyarországon. Ezért dolgozom politikusként, apaként, magyarként.

Újvári Gábor

Ezeket olvasta már?