PécsONE

„Nem csupán kávét, élményt adunk”

Hétfőn, kora délután találkoztunk az I love Pécs Caféban. Azonnal magával ragadott az inspiráló és egyúttal izgalmas környezet. Tágas, modern, mégsem sikkes. Művészi, ugyanakkor barátságos. Új, de nem hivalkodó. Talán így lehetne a legjobban összefoglalni mindazt, amit ez a hely sugall. A közelmúltban megnyitott I love Pécs Café üzletvezetőjével, Gyuk Anett-tel, és szakmai vezetőjével, Béndek Tamással beszélgettünk.
I love Pécs Café – Impozáns, modern, minőségi

Szerény megfogalmazás, ha azt mondom, hogy valódi szakértelemmel bíró emberek kezében van a kávézó. A nevetek ismerősen cseng a minőségre igényes fogyasztók számára. Hasonló, mégis más-más területről jöttetek, és most együtt vezetitek az I love Pécs Cafét. Mik az elsődleges, közös célok?

Béndek Tamás: A minőségre való törekvés, ilyen például az I love Pécs Café esetében egyedülálló itallap. A kávé- és teakínálatunkat úgy alakítottam ki, hogy a városban, de akár az országban máshol ugyanez ne legyen elérhető. A világos specialty kávéinkat filter és espresso profilra az ország legjobb pörkölői biztosítják, a prémium teáinkat pedig a Zhao Zhounak köszönhetjük. Nem utolsósorban itt található a város legszélesebb matcha tea kínálata, mind alaptea, mind kevert italok formájában. Emellett több olyan kávékülönlegességet is említhetünk, melyek máshol nem elérhetőek. Például ilyen az általam már köztudatba hozott espresso limonádé két új variációja, a saját recept alapján készített Irish coffee és espresso yuzu tonik. Illetve a nálunk kapható összes standard ital is kicsit izgalmasabb, a saját stílusunkra van formálva.

Gyuk Anett: Hozzátartozik az alapkoncepciónkhoz, hogy a helyi és környékbeli termelők, sörfőzdék, borászatok áruját kínáljuk. Mivel még az elején vagyunk, egyelőre csak tapogatózunk, abban viszont biztos vagyok, hogy nem szeretnénk tömegterméket árulni. Célunk, hogy egy szeletet adjunk a mi kis Baranyánkból a helyi vendégeknek és a betérő turistáknak egyaránt. Ehhez kapcsolódik az egész termékkínálat, az I Love Pécs termékcsalád, melyet saját kávé, sör (a Karl sörfőzdétől) és borok tesznek ki. Hozzátartozik a profilunkhoz, hogy a pultban lévő sütemények folyamatosan változnak, de öt-hatféle édesség mindig elérhető. Nemrég a közösségi oldalunkra érkezett egy komment, ahol egy hölgy megjegyezte, hogy a nálunk kapható kávés diótorta íze egy az egyben a nagymamájának a diótortájára emlékezteti. Nagyon jólesett ezt olvasni! Minden esetben igyekeztünk úgy választani, hogy a termék minőségi legyen, de mégis közízlést kielégítő. Egyszóval szeretnénk, hogy minden asztalon jól mutassanak a termékeink.

Gyuk Anett – Fotó: Sasvári János

Képtelenség máshogy jellemezni a környezetet, mint pozitívan. Kinek, vagy kiknek az érdeme?

Gy. A: Amikor először beléptem, nem láttam semmi mást, csak egy nagy, fehér pultot. Se egy asztal, szék, vagy kép a falon… Teljesen szabad kezet kaptunk abban, hogy olyanná alakítsuk a kávézót, amilyenné szeretnénk. Persze jó alappal dolgoztunk, világos falak, nagy tér, modern világítótestek, semmi sötét zegzug. Ezt a letisztultságot szerettük volna megtartani.

B. T.: A tér berendezése közös munka volt, mindenki hozzátett valamit. A végeredmény pedig egy fiatalos, inspiráló, mégis barátságos kávézó lett a maga modernségével.

Kell, hogy legyenek elvárásaitok önmagatokkal szemben ahhoz, hogy a minőségen felül valami mást is adjatok.

B. T.: Mindig szem előtt tartjuk, hogy ne csak kiszolgáljuk a hozzánk érkezőket, hanem vendégül lássuk őket, hogy ne egy terméket adjunk számukra, hanem élményt. Személy szerint a kávés-teás szakmán belül mindig az egyediségre törekszem, ami tükrözi, hogy éppen milyen irányba haladunk. Fontosnak érzem, hogy ismerjünk mindent az alapanyagokról, amivel éppen dolgozunk, és tiszteljük is azokat. Ami pedig a szemléletmódot illeti, hogy alázattal, odafigyeléssel, a legjobb tudásunk szerint, a legjobb alapanyagokból mindig olyan italt készítsünk a vendégeinknek, amit továbbvihetnek magukkal.

Gy. A.: Akkor vagyunk elégedettek, ha a vendégeink is azok!

Béndek Tamás

Különösön egyedülálló, hogy turisztikai iroda és kávézó költözött egy fedél alá. Kiket említhetünk vendégekként: üzletemberek, fiatal párok vagy turisták?

Gy. A.: Mindegyik vendégkört egyszerre. A turisták, akik mögött hosszú út áll, először ideérkeznek a velünk egy térben lévő infópont miatt. Ezért szeretnénk számukra egy rövid, feltöltődésnyi időt kínálni. Itt nyugodtan leülhetnek egy prospektussal a kezükbe, elfogyaszthatnak egy frissítő teát, kávét vagy fröccsöt, miközben információkat is kérhetnek a városról, a környék látnivalóiról, ahova innét tovább fognak indulni. Jelenleg egyedi shoptermékek árusítását is tervezzük a Pécs Ponttal karöltve. De épp úgy számítunk a városnézőbe csoportosan, és az egyénileg érkező vendégekre is. Hiszen van, aki egyedül jön be, kikéri a kávéját, előveszi a könyvét, és elkezd olvasni. Épp úgy el lehet merülni a kávézó világában, akár egy jó könyvben. A napokban annak is szemtanúja voltam, hogy milyen jól lehet itt dolgozni, amikor bejött hozzánk egy fiatal hölgy, elővette a laptopját, kényelmesen elhelyezkedett, feltette a lábát, és a háta mögé tett egy párnát. Pont, ahogy otthon szokta mindenki. Ez jól tükrözi az otthonosságot, ami szintén jellemzi a kávézót. De gyakran érkeznek kisebb teamek is, itt vannak órákon át, együtt ötletelnek, dolgoznak, beszélgetnek. Azzal pedig, hogy a felszolgálók tapintatosan kezelik az itt dolgozó vendégeket, egy pluszt adunk. Mert ilyenkor különösen fontos az odafigyelés, hogy tudjuk, mikor lehet zavarni, és mikor nem célszerű.

A belső tér káprázatos, a kiszolgálás profi, a kínálat országszerte egyedülálló. Mi a konklúzió a nyitást követő hetekből?

Gy. A.: Bár még nagyon frissek vagyunk, el lehet mondani, hogy egyre több a visszajáró vendég. Persze ehhez hozzátartozik, hogy próbáljuk felhívni magunkra a figyelmet, sugallni, hogy nézzenek be hozzánk az emberek, kezdjék nálunk a napon, de Tomi sokkal óvatosabb a felszólításokkal kapcsolatban, amivel egyetértek. Szeretnénk, ha a vendégeink döntenék el, hogy mennyire vonzódnak az I love Pécs Caféhoz. Lesznek, akiknek mi leszünk a legjobbak, akik elsőre beleszeretnek a helybe.

B. T.: Így van! Azt szeretném, hogy a vendégeink elvárások helyett a termékek miatt jöjjenek be, hogy kikapcsolódjanak, beszélgessenek egy jót, kóstoljanak meg egy új ízt, vagy csak a szokásost. Hiszen itt van rá lehetőségük. Másfelől lényeges, hogy mi azért jövünk be reggel dolgozni, hogy valami jót adjunk tovább magunkból az embereknek és nem azért, hogy elteljen egy munkanap.

Vermes Nikolett

Ezeket olvasta már?