PécsONE

Szamárság lenne otthon maradni

Immár az ország egyik legnagyobb ingyenes családi fesztiváljává nőtte ki magát a pécsi Szamárfül Fesztivál. Idén augusztus 17–19. között búcsúztathatják el a gyerekek a nyarat önfeledt játékkal a Zsolnay Kulturális Negyedben.

A három nap alatt közel 20 gyermekszínházi előadás, 10 koncert és a legkülönbözőbb színházi-irodalmi-kézműves-öko foglalkozások várják a kicsiket 0-tól egészen 15 éves korig. A fesztiválon fontos szerepet kap a kreativitás és az ismeretterjesztés is. Az önfeledt játék és a közös élmények varázsbirodalmává változik ilyenkor a Zsolnay-negyed – mesélte Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője. Hozzátette: a legjobb azt látni, ahogy gyerekek, szülők, nagyszülők együtt játszanak és szórakoznak a minőségi programokon. Összesen mintegy 120 program 500 fellépője gondoskodik a gyerekek szórakoztatásáról. A teljesség igénye nélkül szemezgetünk a kínálatból.

A „SZÍNJÁTÉK-AUTOMATA” avagy „Színészdiploma 5 perc alatt”

A gyerekek egy interaktív szerencsekerék segítségével kellékeket kapnak, és eldől, hogy milyen feladat vár rájuk a különleges sátorban. Ez tulajdonképpen egy green box, ahol teljesíti feladatát a színésztanonc: ez lehet egy klasszikus, ismert meserészlet, vagy híres jelenet rajzfilmekből, de akár vers vagy dal előadása. A kinti közönség egy felfüggesztett LCD képernyőn „követi” a szereplő előadását, aki a technika segítségével különböző hátterek előtt játssza el kisorsolt szerepét. Végül oklevelet kap arról, hogy sikeres színészvizsgát tett.

Készíts magadnak valamit!

A Laboda Műhely foglalkozásán az érdeklődők kaleidoszkópot készíthetnek maguknak, és csatlakozhatnak a dAncsi műhely csapatához is, ahol oviban, suliban használható kiegészítőket, használati tárgyakat – tornazsákot, tolltartót vagy kis táskát – készíthetnek a gyerekek.

Felnőtteknek is!

A bűvészshow-n bizonyára a felnőtteknek is tátva marad a szájuk, és nosztalgiázhatnak is, ugyanis régmúlt játékokat idéz meg a Mosolyda. Látható lesz például 1936-os pedálos fémkisautó, hintaló és paprika jancsi is.

Tudományoskodjunk!

A különleges szépségű Warka víztornyokat a Velencei Biennálén mutatták be, azóta Etiópiában használják őket ivóvíz kondenzálására. Az ÉlményMűhely óriás 4Dframe készletének segítségével a gyerekek elkészíthetik a torony óriási, 650 centiméter magasságú modelljét! A Digiscool programja kötelező a robotimádóknak! Tudod-e, hogy a robotok is tudnak focizni, a zöldségek pedig zenélni? Aki részt vesz a programon, akár a legjobb robotcsatárrá vagy zöldségmuzsikussá válhat. Segítők a digitális játékok világában a Digiscool programozó iskola tagjai.

(Báb)színház az egész világ!

Marosvásárhelyről érkezik a Szamárfül Fesztiválra az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, de izgalmas, játékos előadásokat láthat a közönség a Bóbita Bábszínház, a Kabóca Bábszínház, Bartha Tóni Bábszínháza és Fabók Mancsi Bábszínháza előadásában is. A Siklósi Várszínház bemutatójának címe Boszorkánytalanító Hadművelet, a vásári komédia segítségével a nagyérdemű betekintést nyerhet a középkori életbe, melyben egy hölgyet boszorkányság vádjával illetnek.

Zene, zene, zene!

A fesztiválon fellép többek között Szalóki Ági, a Csurgó Zenekar, lemezbemutatót tart BUM BUM BUM címmel Farkasházi Réka és a Tintanyúl. A Pannon Filharmonikusok foglalkozásain a kicsik játékos formában ismerkedhetnek meg a szimfonikus zene világával.

Ajánló – a Szamárfül Fesztivál után

Nem maradnak program nélkül a pécsiek ősszel sem: szeptember 23-án a Budapest Klezmer Band koncertje hallható a Kodály Központban, sztárvendég: Falusi Mariann.

Ezeket olvasta már?