PécsONE

Művészet ihlette divatbemutatók

Amikor reggel felébredünk, és kiválasztunk magunknak egy öltözéket az adott napra, azzal kifejezzük pillanatnyi hangulatunkat, érzéseinket, aktuális nézeteinket a világ eseményeivel kapcsolatban, vagy épp csak egy kis betekintést engedünk a minket körülvevőknek, milyen dolgokat kedvelünk, mit tartunk szépnek. De mi a helyzet a designerekkel? Ők mi alapján állítják össze kollekcióikat? Honnan merítenek ihletet? Íme néhány példa arra, amikor a legnevesebb tervezőket képzőművészeti alkotások inspiráltak.

1. Maria Grazia Chiuri, a Christian Dior művészeti vezetője például – ahogy korábbi cikkeimben is említettem már – nagy hangsúlyt fektet a női egyenjogúság kiemelésére és a nőnemű művészek támogatására, ünneplésére. Ez a Párizsban bemutatott 2018. tavaszi–nyári Ready-to-Wear kollekciójánál sem volt másként. A show-t Sasha Pivovarova nyitotta egy “Why have there been no great women artists?” (“Miért nem voltak nagy női művészek?”) feliratú fekete-fehér csíkos hosszú ujjú felsőben. Ez egyébiránt egy 1971-es, a női művészek érvényesülésének általános akadályairól szóló cikk címe is egyben. Linda Nochlin írásának fénymásolatai helyet kaptak minden egyes ülőhelyen is a teremben. A modellek ruháira Niki de Saint Phalle alkotásainak motívumait, köztük színes szíveket, szörnyeket, kígyókat és feliratokat hímeztek. Ezenkívül maga a show helyszínéül szolgáló Musée Rodinban felállított barlangszerű építmény belsejét is a művésznő toscanai Tarot-kertjében levő szobrokhoz és termekhez hasonlóan összetört üvegmozaikokkal borították. Ezek a mozaikok néhány ruhán is visszaköszöntek. Niki de Saint Phalle “Nana” szobrai egyébként előkerültek a 2016-os őszi–téli Anna Sui bemutatón is.

2. Miuccia Prada is nők alkotásait éltette 2018. tavasz–nyári kollekciójának bemutatóján. Ő azonban kortárs karikaturisták, képregénykészítők és mangaalkotók munkáit, valamint a 30-as és 60-as évek művészeinek rajzait használta fel inspirációként a tervezett ruhákon és a díszleteken egyaránt.

3. Virgil Abloh a 2016-os őszi Ready-to-Wear Off-White shown Giorgio de Chirico festményét printelte egyes darabjaira.

4. Zuhair Murad 2016. őszi Haute Couture bemutatóján Gustav Klimt mozaikos műalkotásai inspirálták a tervezőt.

5. Albert Kriemler, az Akris designere maga is nagy műgyűjtő, és előszeretettel építi fel kollekcióit valamely művész alkotásai köré. SS 2018-as bemutatója alkalmával például Alexander Girard fabábui díszítették a kifutó bejáratát, és visszaköszöntek néhány ruhán is.

6. Claude Monet lélegzetelállító festményei is nagy hatást gyakoroltak a luxusmárkák tervezőire. Az SS 2016-os Chanel Haute Couture show-n az egyik outfitet a Kerti út című festménye inspirálta, az SS 2015-ös Rodarte bemutatón az 1907-ben festett Vízililiomok, a Sportmax SS 2012-es show-n pedig az 1916-ban készült Vízililiomok alkotás ihlette darabokat láthattunk. De Monet remekművei megjelentek már egyes Dolce & Gabbana, Delpozo és Alexander McQueen ruhakölteményeken is.

Természetesen nem csak festőművészek és szobrászok hagynak mély nyomot a designerekben. Számtalanszor választanak témát ikonikus filmhősök, zenészek, történelmi személyek vagy korszakok előtt tisztelegve is. Napjainkban pedig gyakran társadalmi problémák, politikai nézetek, környezetvédelmi vagy épp rasszizmusellenes témák kerülnek a kifutókra. Bármi legyen is a vezérfonal, melyen a divatházak kreatív szakemberei elindulnak, lényeg, hogy valami pluszt adjon azoknak, akik a ruhákat hordják vagy megnézik a bemutatót. Szórakoztasson, hökkentsen meg, gondolkodtasson el, és ha lehet, tegyen minket tudatosabb, elfogadóbb, jobb emberré!

 

Szőke Barbara

 

Forrás:

https://news.artnet.com/art-world/art-fashion-spring-summer-fashion-week-1105514

https://arthive.com/news/3208~Diors_muse_Niki_de_Saint_Phalle_ignites_SpringSummer_2018_collection_with_playful_femininity

http://www.thefashionspot.com/runway-news/713069-fashion-collections-inspired-by-famous-artists/#/slide/7

https://verusart.com/art-meets-fashion-monet/

www.vogue.com

www.dior.com

Ezeket olvasta már?