PécsONE

Pécsre hazaérkeztünk

Kerekes László, a Pappas Pécs értékesítési vezetője másfél éve költözött Pécsre, és noha külföldön is, számos ország legszebb vidékein élt, rövid idő alatt magával ragadta a város. Ma már csak Pécsen képzeli el családi életét. A Pappas pécsi értékesítési vezetőjét szakmai céljai mellett a nyár közeledtével nyaralási szokásairól is kérdeztük.

Jön a nyár. Mindenki már megtervezte, vagy épp most tervezi a nyaralását. Önöknél mi az úti cél?

Pécs tengerhez való közelsége alapvetően Horvátországot jelölte ki számunkra az idei útiránynak, bár Magyarországon is szeretünk nyaralni, pihenni, nagyon sok magyar települést szoktunk turistaként meglátogatni.

Pihenésre általában jut idő?

Meglehetősen kevés. Általában a hétvége szól a családról, a pihenésről, ilyenkor gyakran a Pécs környéki településeket látogatjuk. Alig félórányira van a gyönyörű Orfű, de maximum egy óra alatt el lehet jutni a környező nagyobb városokba is, Dombóvárra, Kaposvárra, amelyeknek a régi belvárosait már feltérképeztük, de tulajdonképpen másfél óra alatt el lehet jutni a Balaton déli partjára is, a nyári hónapokban ezt sűrűn látogatjuk. Általában keressük a vízpart, a természet közelségét, és így töltődünk fel.

Mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy ki is pihenje magát?

A hétvégék, a hosszú hétvégék, amelyekből idén szép számmal van, mindenképpen segítenek a pihenésben, a feltöltődésben. Két nap azért kevés. Azt gondolom, három-négy nap alatt lehet regenerálódni egy kicsit. Számomra az ideális az egy hét-tíznapnyi pihenés, a két hét nekem már inkább több mint elegendő. A munkám a hivatásom.

Amikor túl hosszú ideig elmaradok, akkor már előjönnek azok az érzések, hogy most már tenni kellene valamit. Ráadásul, amikor alkalmam van pihenni, akkor jönnek a friss gondolatok, ötletek, hogy miképpen lehetne jobban csinálni azt, amivel foglalkozom. Minél több új gondolat jut eszembe, annál erősebb a vágy, hogy jó lenne visszatérni a munkába, hogy megvalósítsam őket.

Általában milyen céllal utazik?

Az elmúlt időszakban az üzleti utazások töltötték ki az időm nagy részét. Sűrűn előfordul, hogy üzleti céllal kell utazni, autóval vagy repülővel. Az utazás élményéért sokkal jobban szeretem az autós utazást. Szokták mondani, hogy nem a cél a lényeg, hanem az út, amit megteszel. Nagyon szeretem azt, amikor szép tájakon utazhatunk.

Számomra Pécs és a Dél-Dunántúl azért is nagyon kedves környék, mert hihetetlen, már-már varázslatos szépségű utakon lehet bejárni a környéket. Másfél éve költöztünk ide Pécsre. Amikor egy új városba, addig ismeretlen vidékre költözöm, a szabadidőm nagy részét azzal töltöm, hogy a legrészletesebben megismerjem a környéket.

A navigációs rendszerek manapság nagyon részletesek, az első időszakban ez mindig nagy segítség számunkra. Erre támaszkodva elkezdtük keresni a zsákutcákat, hiszen azok a domb- és hegyvidékeken legtöbbször valamely hegy csúcsára vezetnek, és onnan csodálatos panoráma nyílik. Az elmúlt egy-két évet is azzal töltöttük, hogy felderítsük Baranya, Tolna, Somogy legszebb vidékeit. Bejártuk Villányt, az Ördögárokból rácsodálkoztunk a nagyon is közeli Horvátországra.

Hogy érzi itt magát?

Úgy érzem, gyorsan beilleszkedtünk. Gyerekkoromban sokat jártam vadászni édesapámmal erre a környékre, és már akkor magával ragadott.

Amikor jön a lehetőség, hogy a Mercedes-Benz márkánál, a Pappas Autónál dolgozhatok, a családommal együtt rögtön igent mondtunk, hiszen a feleségem is vonzódott ehhez a környékhez. Feleségem, aki grafikus, korábban szeretett volna Pécsre járni egyetemre, de aztán az élet Szombathelyre sodorta, így alapvetően nem volt kérdés, amikor felmerült a lehetőség, hogy Pécsre költözzünk. Mind a ketten sok helyen éltünk már, de ez az a város, ahol azt érezzük, hogy hazaérkeztünk, nincs honvágyunk, és eszünkbe sem jut, hogy elköltözzünk.

Pécs belvárosát nagyon szeretem, egy hangulatos kis utcában lakunk ott, így a belváros közelségét nap mint nap élvezhetjük, esténként gyakran korzózunk a Király utcában, vagy kiülünk egy-egy étterem teraszára. Olyan, mintha minden este nyaralnánk.

Ajánlaná a várost nyaralás céljára?

Sok szempontból ajánlom. Jelen van itt a kultúra, a magas szintű képzés, karnyújtásnyira van egy Siklós, egy Harkány, egy Villány, egy Orfű, amelyek önmagukban is nevezetes látványosságok, egy-másfél óra távolságra vagyunk a Balatontól, autópálya köti össze a fővárossal, saját repülőtere van. Ugyanakkor őszintén csodálkozom, hogy nem épült még itt egy wellnessközpont, de remélem, ami késik, nem múlik.

A kulturális élet pezsgő, ezért is örülök, hogy cégünk hozzá tudott járulni a kulturális élet támogatásához tavaly egy Placido Domingo-koncerttel. Négyéves fiammal nagy kedvencünk az állatkert, sokszor megfordulunk benne. Egyszóval nagyon szeretjük ezt a várost, és jó szívvel ajánlom mindenkinek.

Sok helyen élt már Európában is. Vannak-e, és ha igen, hol, olyan helyek, ahova szívesen visszamegy?

Magyarországon is több városban éltem már, de volt szerencsém élni és dolgozni Olaszországban is, ahol egy borgazdaságot vezettem, valamint sok időt töltöttem Franciaországban Nizza és Cannes környékén. Ott az emberek pozitív szemlélete volt meghatározó élmény számomra. Nagyon szimpatikus volt a nyitottság, az egymásra figyelés és az életöröm. Amikor mindenki örömét leli abban, amit csinál: legyen az egy reggeliző szendvicsbárban, ahol visszatérő vásárlóként örömmel üdvözölnek, mert tudják, hogy az üzlethez az emberi kapcsolatok nélkülözhetetlenek. Budapestről is szép emlékeim vannak, ugyanakkor a város szépsége és sokszínű lehetőségei mellett a nyüzsgése számomra már túlzó volt. Ezért is érzem jól magam Pécsen, mert a történelmi emlékek és a kulturális élet élményeit élvezhetem egy olyan kisvárosban, mint ahonnan származom.

A pozitív szemlélet mennyire befolyásolja a Pappas Pécs filozófiáját?

Jelentősen. Hiszen oda térünk vissza, ahol pozitív élményeink vannak. Mi is ezt szeretnénk erősíteni. Munkatársaink jelentős része közel húsz éve dolgozik itt együtt. Ahhoz, hogy innen bárki kellemes élményekkel távozzon, az kell, hogy pozitív szemléletű emberekkel találkozzon. Ha valaki hosszú távon dolgozik egy cégnél, valószínűleg ott jól is érzi magát. Ha egy ilyen helyre térünk be, akkor nagy valószínűséggel pozitív élményekkel fogunk találkozni. Ezt szeretnénk arra a szintre fejleszteni, hogy aki ide betér, olyan érzésekkel távozzon, hogy itt többet kapott, mint amit elvárt. Vissza fog térni, hiszen személyre szólóan figyeltek rá, és nem csak azt szeretnék, hogy egyszer elköltse a pénzét.

Van olyan az autókereskedelemben, hogy főszezon?

A közhiedelem szerint a nyár az uborkaszezon, a pangás ideje. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az év tizenkét hónapjában rendelkezésre kell állni. A nyárnak van három-négy intenzív hónapja. Ebben megoszlik az, hogy ki mikor nyaral. Ügyfeleink a Mercedes-Benznél nagy hangsúlyt fektetnek az autóik kiválasztására, összeállítására, tapasztalatunk szerint az utazásaikra is nagy gondot fordítanak. Ezeket szeretik biztonságban, kényelemben megtenni, és mivel ragaszkodnak a mobilitásukhoz, általában autóval szeretnek utazni. Ezért van, aki egy európai utazást inkább autóval tesz meg, mint repülővel, mert szüksége van a közlekedés szabadságára. Ezerötszáz-kétezer kilométeres utazáshoz pedig nem mindegy, hogy milyen autóval indulunk neki. Egyik fontos szempont, hogy ne fáradjak el, és hogy az úti célomhoz meg is érkezzem, és ezt az utat a lehető legnagyobb biztonságban tegyem meg.

Nyugodtan állíthatom, hogy a Mercedes-Benz nemcsak minőségében prémiumkategória, de a biztonsági rendszerek nyújtotta szolgáltatásokat tekintve is. A cég az elmúlt időszakban sikereit annak is köszönheti, hogy a legszélesebb spektrumban, a legtöbb igényt kielégítve a legnagyobb mértékű innovációt hajtja végre. A márka hatalmas összegeket fordít arra, hogy az autókat egyre biztonságosabbá, felhasználóbarátabbá tegye. Szokták mondani, hogy már nem autókról beszélünk, hanem négy keréken gördülő számítógépekről. Ha utazásról beszélünk, fontos, hogy biztonságban, kipihenten érkezzünk meg. A cég stratégiája pedig az, hogy a legkisebb modellünktől kezdve ezek az opciók rendelkezésre álljanak, miként a legmagasabb géposztályban.

A különféle évszakok befolyásolják az autóvásárlási szándékot?

Nyilvánvalóan vannak szezonális jellegű autók. Ilyen például a kabrió. Kabriózni igazán tavasszal és ősszel lehet, amikor még nincs annyira nagy meleg, ugyanakkor ez nem minden esetben befolyásolja a vásárlási szándékot, illetve annak idejét. Bizonyos típusok tekintetében meghatározó tényező a lokáció. Pécsen és környékén jellemzően magas építésű és/vagy összkerékhajtású autókat vásárolnak, érthető módon a földrajzi adottságok miatt. SUV modelleknek hívjuk ezeket, amelyek már nem a hagyományos értelemben vett terepjárók, hanem olyan magasépítésű autók, amelyek az aszfalton és az autópályákon is megállják a helyüket. Abban az esetben, ha a formavilág szempontjából valakihez nem feltétlenül a terepjárók állnak közel, hanem szeretik a sportos formákat, akkor számukra a SUV coupékat ajánljuk, amelyek műszaki felépítésüket tekintve összkerékhajtású terepjárók, ötvözve a sportos coupék formavilágával. Ezek az úgynevezett városi terepjárók manapság nagyon népszerű autók. A Mercedes-Benz ezen a területen is egyedülálló, hiszen minden típusunkhoz kínálunk összkerékhajtású változatot.

Egy szó, mint száz, bármelyik modellünket is választják, a Mercedes-Benz nem eszközként szolgál. Társuk lesz az utazásban...

Ezeket olvasta már?