PécsONE

Schmíz Ágnes sminkes tanácsai az ünnepekre

Ismét közeleg az egyik kedvenc időszakom, amikor az épületek fényben úsznak, karácsonyi dallamok szólnak mindenhonnan, és azok az illatok… Szeretem az ünnepi hangulatot, könnyen magával ragad minden évben.

Szeretem mindennek megadni a módját, ezzel is különlegesebbé tenni az ünnepeket. Már bevett szokásom, hogy nem csak szilveszterkor, de szenteste is csinos ruhába bújok, és az alkalomnak megfelelő sminket teszek fel. Ilyenkor a látványos dolgokra esküszöm, igazi szépítő sminkekre egy kis csavarral. Mindig próbálok valami különlegességet belecsempészni.

Hosszú éveken keresztül hódított a fekete tusvonal és piros száj kombinációja. Néha a fekete tusvonalat lecserélték arany szemhéjpúderre. Szerencsére ennél azért már érdekesebbek a sminktrendek az utóbbi időben, és bátrabbak vagyunk mi nők is. Köszönhető ez többek között annak, hogy bárhova nézünk, mindenhonnan ömlenek ránk a különféle technikák, trendek, új termékek, márkák, amelyek kísérletezésre sarkallnak, és már nem arra használjuk a sminket, hogy elkendőzzünk bizonyos dolgokat, hanem mert egy-szerűen jó buli.

De most térjünk rá az ünnepi sminktippekre. Minden verziónak bemutatom az alapkoncepcióját és az extra csavart, amit már említettem.

Azok a hölgyek, akiknek viszont van kapacitásuk picivel összetettebb sminkelésbe kezdeni, nekik idén karácsonykor a gyönyörű bronzos, fényes szemeket javaslom. Nyugodtan gondolkodhatunk mélyebb színekben, árnyalatokban. Ahhoz, hogy igazán füstös hatást érjünk el, figyeljünk arra, hogy a szempillatőben legyen a legsötétebb a szín. Egy egyszerű fekete szemceruzát szoktam besatírozni a pillák közé és fölé. Jó nagy adag szempillaspirál és egy natúr rúzs tökéletesen kiegészíti ezt a szemfestést.

Nálunk a karácsony nem kevés evéssel telik, mint a legtöbb ember-nél. Éppen emiatt általában kerülöm a szájhangsúlyos sminkeket, mert nem túl kényelmes a többfogásos vacsorák alatt a rúzsomat igazgatni. Természetesen van megoldásom azok számára is, akik az ajkaikat tervezik kiemelni szenteste. Úgyhogy semmi pánik!

De azoknak a hölgyeknek, akik a szemüket szeretnék hangsúlyozni, több opcióm is van. Velem is rengetegszer előfordult, hogy meg-álmodtam egy sminket egy különleges alkalomra, de idő hiányában örültem, hogy magamra tudtam végül dobni valami egyszerűt. Az örök rohanásban élők szerintem értékelni fogják ezt a megoldást.

Amennyiben nem szeretnél, vagy nem tudsz sok időt tölteni a sminkeléssel, akkor azt javaslom, dobj fel egy színezett hidratálót, egy pici korrektort, és a szemedet hangsúlyozd maximum két szem-héjpúder segítségével. A szemzugba kerüljön egy világos szín, hogy szépen kinyissuk a tekintetet, a többi részre pedig egy gyönyörű középbarna szín, amit satírozz körbe a szemed körül. Az alsó szempillatőbe viszont erősítsd meg egy kicsit a színt, ezzel is különlegesebbé téve az összhatást, így nem a szem felső részén lévő mélyítő vonal a hangsúlyos, hanem az alsó pillakoszorú.

Ígértem alternatívát a rúzskedvelő hölgyeknek is. Ahogy korábban említettem, rengeteg új termékkel bombáznak bennünket a cégek. Nagy szerencsénkre az utóbbi időben már itthon is kaphatók extra tartós folyékony rúzsok. Előnyük, hogy mattra száradnak, ezért nem ragadnak, dörzsölésállóak és csókállóak. Hátrányuk, hogy nagyon könnyen kiszáríthatják a szánkat. De erre van megoldásom. Az első és legfontosabb szabály, hogy szépen hidratált ajkakon működnek a legszebben. Ha úgy érzem, hogy ráférne egy kis tunningolás, akkor az ajakápoló előtt leradírozom a számat egy cukros ajakradírral. Pillanatok alatt eltűnteti a száraz bőrt, ezután csodákat művel az ajakír. Amikor már sikerült tökéletesen hidratálni a területet, a felesleget felitatom egy zsebkendővel, és jöhet is az ajakbázis. Ez az a lépés, amit a legtöbben kihagynak, pedig elengedhetetlen, ha nem sze­retnénk a rúzsunkkal bajlódni. A bázis egy többfunkciós termék, védőréteget képez az ajkunk és a termék között, így védelmet nyújt a kiszáradás ellen, hidratáltan tartja a bőrt, illetve nem engedi, hogy a rúzs elmozogjon vagy befusson az ajkunk szélén az apróbb barázdákba. Hagyjunk egy percet, amíg a bázisunk kicsit megszárad, ha érezzük, hogy ragadósabb, akkor jöhet rá a folyékony rúzs.

Természetesen, aki szereti a klasszikus vörös ajkakat, nyugodtan választhatja idén is, de nagyon divatban vannak a már-már feketébe hajló, sötét színek is. Ne csüggedjen senki, akinek nem sikerül tökéletesre az ajakfestés. Ez egy olyan dolog, amit csak gyakorlással sajátíthatunk el.

Amennyiben sikerült túlélnünk a karácsonyi őrületet, már el is kezdhetünk hangolódni a szilveszteri bulira. Ez pontosan az az alkalom, amikor lehet kicsit extrémnek lenni.

Szemfókuszú sminkeknél nyugodtan el lehet menni egy jó erős, fekete füstös szem felé, teljesen natúr ajkakkal, hogy semmi se vonja el a figyelmet a kiemelt tekintetről. Amit biztosan javasolnék, az ebben az esetben is egy bázis, csak itt most egy szemre valót. A szilveszter mindig jövős-menős, táncolós, ezért nem akarjuk, hogy az este végére a bokánknál kössön ki a szemfesték. Ide tartós dolgok kellenek, ha nem akarunk meglepetést vagy pandaszemeket.

Amennyiben nem szeretnénk a jól megszokott füstös szemnél maradni idén, hanem szívesen kipróbálnánk valami különlegességet, akkor egy nem megszokott tusvonalat javasolnék. Ez lehet egy dupla tusvonal két szín használatával, de ami a kedvencem, az az úgyne­vezett lebegő tusvonalak. Ez annyit tesz, hogy nem a szokásos pillatőbe kerül, hanem a szem más részére. De ehhez nyugodtan használjunk egy szimpla fekete szemceruzát, ami biztos megtalálható otthon. Mikor parádézhatnánk ilyenben, ha nem szilveszterkor?

Ha nem szeretnél szemfestéssel pepecselni a szilveszteri buli előtt, egy vagány rúzs megteszi ugyanazt a hatást. Válassz valami feltűnő színt, egy vibráló pinket vagy egy feketét. Pillanatok alatt megvan, de a hatás nem marad el. Amennyiben nagyon szeretnél kitűnni a tömegből, és nem ijedsz meg egy kis csillogástól, idén télen nagyon divatosak a glitteres ajkak. Ezt úgy tudod elérni, hogy a frissen fel-kent rúzsra felütögetsz egy precízebb lapos ecsettel glittert. Az tuti, hogy szikrázni fogsz a fényben.

Bármelyik smink mellett döntötök is, nem nyúltok mellé. Remélem lesz időtök kipróbálni valamelyiket a nagy készülődésben! Minden­kinek kellemes ünnepeket kívánok!

Ezeket olvasta már?