PécsONE

Art de la table –a terítés művészete

A karácsonyi családi, vagy üzleti ebédek, vacsorák, fogadások az ünnep kiemelkedő alkalmai. A vendéglátók általában gondosan megtervezik, mi kerüljön az asztalra.

A nem mindennapi ételek mellett, ilyenkor a terítésre is nagyobb gondot fordítunk. A boldog békeidőkben ez nem sok fejtörést okozott, hiszen ilyenkor az örökölt vagy nászajándékba kapott márkás étkészlet került a fehér damasztra, s az ezüst étkészlet a csipkés szélű damaszt szalvéták mellett gondosan fényesítve várta a vendégeket. Akárcsak a több karú ezüst gyertyatartók, amelyekben többnyire csak ilyenkor lobbant fel a láng. Az ünnepi alkalomhoz, karácsony lévén, egy-egy fenyőág, fagyöngy csokor díszítette az asztalt.

Fotó: Lelkes László

Ám a minőségi, márkás, jelentős presztízzsel bíró terítékek ma már nem általánosak.

Igaz vannak még helyek, ahol a családi hagyomány vagy a protokoll megköveteli.

Például Franciaország követségi rezidenciáin mindenhol ugyan az a márkás, Christofle étkészlet kerül az asztalra, legyen épp július 14. vagy karácsonyi fogadás.

Azok, akiknek sem a protokoll, sem a családi örökség nem teszi lehetővé, vagy esetleg saját ízlésük berzenkedik a klasszikus stílus ellen, széles választékát találják az ünnepi asztal hangulatos dekorációinak. Akár évenként megújulhat a teríték, a díszítés, hiszen nem­csak a karácsonyfa díszítésének van szinte évente változó divatja, de kis találékonysággal, és némi anyagi ráfordítással, a terítékek is meg-lepetést tartogathatnak. Akik a klasszikus stílust kedvelik, de csak módjával tudják megfizetni, azok könnyedén fordulhatnak a vintage felé. Ezekből a hajdan volt időket idéző asztali kiegészítőkből a belga Flamant üzletlánc már-már tökélyre fejlesztette a főúri asztalok ragyogásának követését, de nem feledkezett meg, számos márkás céggel együtt az új – inkább minimalista – design-trendekről sem.

Sokszor elég egy új ötlet és vadonatúj hangulatot varázsolhatunk az ünnepi asztal köré.

Fotó: Sébastien Péchenart

Persze érdemes figyelmet fordítani, akár a lakás több pontján elhelyezett gyertyák és gyertyatartók stílusára, amellyel megalapozhatjuk az egész ünnep hangulatát. Ezt minden esetben úgy tegyük, hogy a lakás alapdesignjával összhangban legyenek.

A lakás fő dísze ilyenkor a karácsonyfa. Különösen, ha az ünnepi asztal közelében van, érdemes a kettő stiláris egységére figyelni.

A karácsonyfadíszek közül, akár víztiszta, metszett üveget, akár festett, fújt üveggömböt, vagy puha anyagból készült figurákat választunk, fontos figyelmet fordítanunk a lakás egészének stílusára, amely berendezésének – ha rövid ideig is – karácsonyfánk a részévé válik.

Ezeket olvasta már?