PécsONE

Forma1 – pécsi nagydíj

A 31. Forma-1 Magyar Nagydíj papírforma-győzelmet hozott a Lewis Hamilton – Nico Rosberg Merci-párosnak, viszont az erős pécsi jelenlétre meg mi lehetünk büszkék. Azt, hogy az idén 110 éves Victor Vasarely miképp jön össze a F1-gyel, azért kicsit el kell magyarázni.

Történt, hogy a legelső, 1986-os Magyar Nagydíjra a jeles művész és a francia állam, egy egyedi mintázatú, kockás zászlót küldött ajándékba a szervezőknek, emlékezvén arra is, hogy a történelem legelső Grand Prix-jét, amit Franciaországban futottak 1906-ban, egy magyar pilóta nyerte, Szisz Ferenc. Tény, hogy 30 év elteltével, ez a bizonyos 1986-os „szocialista” futam is történelemmé nemesedett. Ezért merült fel a gondolat: újból meg kellene lobogtatni a Vasarely-zászlót nagydíjunk és a művész jubileumi évében. Igen ám, de az eredeti magántulajdonba került, ezért beindult a gépezet: Pierre Vasarely a Hungaroring Zrt. rendelkezésére bocsátotta neves nagyapja 1964-ben készült szerográfiáját, vagyis elkészülhetett az új zászló, amit a pénteki és a szombati nap során, az összes jelenlegi Forma-1-es pilóta ellátott a kézjegyével.

Pierre Vasarely és Jean Alesi a pilóták által aláírt zászlóval (a szerző fotója)

Vasárnap pedig, a verseny napján Pierre Vasarely adta át a lobogót Gyulai Zsolt Hungaroring-elnöknek, majd elbeszélgetett Jean Alesivel, aki még Forma-3-as versenyzőként egy Vasarely-mintás autóval döngetett.

– Én avignoni vagyok, Vasarely meg akkoriban főleg a szomszédos Gordes-ban dolgozott. Egy ismerősünk révén ismerkedtünk össze, aminek folytán az autómra felkerült egy Vasarely-ábra. Párszor együtt vacsoráztam a mesterrel, aki nagy kópé lehetett, mert sok érdekes történetet mesélt a nőkről! – mondta Alesi, visszaemlékezve a régi időkre.

Aztán jött a futam előtti ceremónia, aminek minden helyszínen része a vendéglátó ország himnuszának eléneklése, amit a pilóták is feszes vigyázban hallgatnak végig. 2016-ban a Virtuóz-nyertes Boros Misi adta elő a Himnuszt a célegyenesben felállított zongorán. Egyszóval, ennyiben magunk felé hajlott a kezünk – de jól is van ez így. Elvégre a Magyar Nagydíj, Budapest már rég belopta magát a F1-es család szívébe, ami nem csoda: a nyári partihangulatban, akár a budai, akár a pesti oldalon rendezett bulikon, mindenki a pesti oldalon rendezett bulikon mindenki jól érzi magát. A versenyt immár ötödik alkalommal nyerő, és ezzel rekordernek számító Lewis Hamilton, többször is elmondta, hogy ez a legszebb versenyhelyszín a számára – ami azért nem rossz, mert ezek a fiúk azért, olyan helyeken töltik a „munkaidejüket”, mint Monte Carlo, Montreal, Szingapúr vagy éppen Barcelona.

Hosszú évek gyakorlata volt, hogy a Magyar Nagydíj után következett a nyári vakáció, egy hónap szünet a belga futamig. Idén azonban még a német verseny következett utánunk, tán ezért volt az, hogy a csapatok és a szponzorok kevesebb nemzetközi hírességet, celebet invitáltak Budapestre – jöttek helyettük a magyarok. A paddockban feltűnt Gyurta Dániel, aki a McLarennél hűsölt a fülledt melegben, vasárnap pedig a foci-eb magyar válogatottjának kapitánya, Dzsudzsák Balázs, aki valaha Schumacher-rajongó volt, mint mondta, de manapság már nem tüzeli fel annyira a F1.

Ami magát a versenyt illeti, tény és való, hogy a 31. Magyar Nagydíj picit unalmasra sikerült, de ha belegondolunk, a futam csupán bő másfél óra egy hosszú hétvégéből, amitől megbolondulnak a rajongók, tízezrek jönnek az országba, és a legtöbben úgy hagyják maguk mögött a Hungaroringet, hogy már most fogadkoznak: jövőre visszajövünk! Akárcsak Hamilton & Co.

Méhes Károly

Ezeket olvasta már?